Guvernul Romaniei vrea eliminarea vizelor pentru romanii care calatoresc in Canada in 2017, nu etapizat pana in 2018, asa cum a propus partea canadiana, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale.

Surse guvernamentale afirma ca autoritatile canadiene au informat deja autoritatile romane despre intentia de ridicare a vizelor pentru cetatenii romani.

''Aceasta intentie a fost exprimata inca din vara dupa vizita premierului Dacian Ciolos la Ottawa, care de altfel a si initiat discutiile privitoare de ridicarea vizelor cu premierul Justin Trudeau. Decizia luata de canadieni si datele pe care le-a comunicat Guvernul bulgar au fost, de altfel, propuse si Romaniei, in cadrul unei convorbiri telefonice avuta ieri (joi - n.r.) intre premierul roman si Justin Trudeau, inainte ca premierul Canadei sa comunice cu guvernul de la Sofia'', au declarat surse din interiorul Executivului de la Bucuresti pentru Mediafax.

Potrivit acestora, Romania are insa asteptari mai mari, in sensul obtinerii unei date ferme in 2017.

''Negocierea, din punctul de vedere al partii romane, nu s-a terminat inca, fiind in desfasurare discutii care privesc momentul si calendarul complet al eliminarii vizelor pentru romani'', au mai adaugat sursele.

Premierul Dacian Ciolos s-a intalnit in septembrie la New York cu omologul sau canadian, Justin Trudeau, cei doi apreciind ca exista perspective bune pentru ridicarea vizelor pentru romanii care merg in Canada intr-un viitor apropiat.

''Cei doi premieri au discutat despre liberalizarea vizelor pentru cetatenii romani, constatand ca exista perspective bune pentru ridicarea vizelor intr-un viitor apropiat. De asemenea, au discutat si despre contributia Canadei la operationalizarea deciziilor luate la summitul de la Varsovia cu privire la flancul estic al NATO de la Marea Neagra'', declara pentru Mediafax purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu.