Fostul ministru de Externe Bogdan Aurescu, actual consilier prezidential pentru politica externa, a primit distinctia Legiunea de Onoare in grad de Cavaler din partea presedintelui francez Francois Hollande, anunta Ambasada Frantei intr-un comunicat de presa.

Bogdan Aurescu primind distinctia Cavaler al legiunii de Onoare a FranteiFoto: Ambasada Frantei

Distinctia a fost inmanata de catre ambasadorul Frantei in Romania, Francois Saint-Paul, in cadrul unei ceremonii care a avut loc joi la Resedinta Frantei.

Diplomat de cariera, din 1996, avand rang de ambasador, Bogdan Aurescu este si profesor universitar de drept international la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti.

"Domnule Aurescu, competenta si integritatea dumneavoastra, puse in slujba politicii externe a Romaniei, sunt unanim recunoscute. Sunteti, fara indoiala, unul dintre observatorii si actorii-cheie ai scenei europene si mondiale", a declarat domnul Francois Saint-Paul, in motivatia de acordare a acestei distinctii domnului Aurescu.

"Accept aceasta distinctie cu bucurie, ca o recunoastere binemeritata - nu pentru mine personal, ci pentru eforturile tenace ale tuturor colegilor mei din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei care au lucrat fara incetare, de-a lungul anilor, pentru ca relatiile dintre Franta si Romania sa devina atat de substantiale, solide si dinamice cum sunt astazi (...). Am incercat sa fac tot ceea ce am putut, in toate functiile pe care le-am ocupat, pentru a stimula dezvoltarea acestei relatii vitale pentru Romania si - indraznesc sa spun - si pentru Franta. (...).

Romania si Franta impartasesc viziunea unei Uniuni Europene consolidate, mai flexibila, mai coerenta si pragmatica in actiunile sale, mai apropiata de cetatenii sai, mai credibila in interior, dar si in exterior. O Uniune care este un actor global redutabil, o Uniune mai sigura. Pentru a transforma aceasta viziune in realitate trebuie ca Franta si Romania sa lucreze impreuna", a declarat Bogdan Aurescu in discursul de acceptare a distinctiei.

In 2003, Bogdan Aurescu a fost numit Agentul Guvernamental pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului, apoi, in anul urmator, Secretar de stat pentru afaceri europene. Timp de cinci ani, a fost Agentul Romaniei pentru Curtea Internationala de Justitie de la Haga. In aceasta perioada, Aurescu a aparat interesele Romaniei in disputa cu Ucraina pe tema delimitarii maritime a Marii Negre, ceea ce a devenit un model de rezolvare pasnica a unei problematici internationale complexe, Romania primind 80% din zona disputata de ambele tari.

Aurescu a fost numit in noiembrie 2014 ministru al Afacerilor Externe, dupa ce, pe parcursul a aproape sase ani a ocupat in Ministerul Afacerilor Externe functiile de Secretar de Stat pentru Afaceri europene si pentru Afaceri strategice.