Un exercitiu aero-naval cu trageri de lupta se va desfasura luni dimineata, pe Marea Neagra, cu participarea a cinci nave militare romanesti din cadrul Comandamentului Flotei si a fregatei franceze Le Premier-Maitre L'Her (F 792), anunta Agerpres. Potrivit ofiterului de presa al Comandamentului flotei, capitan comandor Ion Burghisan, Fregata Le Premier-Maitre L'Her a acostat vineri dimineata in Portul Constanta, pentru o escala de trei zile.

"Pe parcursul stationarii in port, o delegatie condusa de comandantul navei efectueaza vizite protocolare la autoritatile locale si la comandantul Flotei, iar echipajul are in program vizitarea principalelor obiective culturale si turistice ale municipiului, iar pe data de 10 octombrie, la sfarsitul vizitei, fregata franceza va evolua in cadrul unui exercitiu aero-naval cu trageri de lupta, alaturi de cinci nave militare romanesti", a precizat Burghisan.

La aplicatia pe mare, Fregata Le Premier-Maitre L'Her va evolua alaturi de Fregata Regele Ferdinand (cu elicopter ambarcat), doua corvete si doua nave purtatoare de rachete si trei avioane MIG 21 Lancer ale Fortelor Aeriene Romane, exercitiul fiind considerat unul foarte complex, in cadrul caruia echipajele se vor antrena in lupta in mediul aerian, de suprafata si submarin.

Fregata Le Premier-Maitre L'Her a intrat in serviciu la 5 decembrie 1981 si este un bastiment de tip A 69 ce apartine clasei d'Estienne d'Orves, in conformitate cu standardele Marinei Nationale Franceze de la Marine, unde este incadrata ca nava de patrulare. Nava, cu deplasament de 1330, lungime de 80,5 m, latime de 10,3 m si pescaj de 5,6 m, este comandata de locotenentul Nicolas de Bouvet si are la bord un echipaj alcatuit din sapte ofiteri, 58 maistri militari si 24 marinari.

Fregata este propulsata de doua motoare diesel SEMT Pielstick de 12000 CP ce-i asigura o viteza maxima de 24 noduri si poate folosi in lupta patru rachete Exocet nava-nava, o rampa dubla Simbad pentru rachete Mistral, un tun de 100 mm si altele doua de 20 mm, patru mitraliere de 12,7 mm si patru tuburi lans-torpile de 550 mm.