Ministerul Educatiei anunta ca manualele comandate de inspectoratele scolare pentru clasele a XI-a si a XII-a vor fi transmise liceelor la finalul acestei saptamani, respectiv inceputul saptamanii viitoare. In ceea ce priveste problemele cu manualele de clasa a IV-a, ministerul precizeaza ca noile manuale pentru Matematica si Engleza vor fi livrate in depozite pe 4 noiembrie, iar cele pentru Limba si literatura romana, Stiinte ale naturii si Istorie vor fi livrate pana la sfarsitul lunii noiembrie. Ramane in aer situatia manualelor de Geografie, unde este asteptata o decizie a Curtii de Apel Bucuresti.

Manuale scolareFoto: Agerpres

Manualele de clasa a IV-a

Ca urmare a solutionarii contestatiilor aflate pe rolul instantelor, Ministerul Educatiei a contractat, prin Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE) - institutia care a organizat licitatia privind achizitia manualelor scolare de clasa a IV-a -, noile manuale pentru disciplinele Matematica si Limba moderna engleza.

Termenul de livrare in depozitele de carte scolara este 4 noiembrie.

Pentru alte trei discipline (Limba si literatura romana, Stiinte ale naturii si Istorie), Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a decis in data de 30 septembrie respingerea tuturor contestatiilor. In urma deciziei, au fost initiate procedurile de asigurare a manualelor in unitatile de invatamant.

Miercuri au fost semnate precontractele, urmeaza obtinerea ISBN-ului si editarea manualelor, respectiv selectia lor de cadrele didactice iar termenul estimat de livrare in scoli este sfarsitul lunii noiembrie.

Versiunile digitale ale noilor manuale de Limba si literatura romana, Stiinte ale naturii si Istorie vor fi disponibile pe platforma manuale.edu.ro, imediat dupa aprobarea acestora prin ordin de ministru.

In ceea ce priveste manualele de Geografie, decizia CNSC a fost atacata in instanta si se afla in proces de solutionare pe rolul Curtii de Apel Bucuresti. Dupa pronuntarea completului de judecata, CNSC va formula decizia finala.

Reamintim ca in urma licitatiei derulate de CNEE in luna februarie 2016, pana la inceputul anului scolar 2016-2017 au fost asigurate manuale pentru elevii clasei a IV-a la sapte discipline: Limba si literatura romana (pentru clasele care studiaza in limbile minoritatilor nationale), Limba moderna franceza, Limba moderna germana, Religie - cultul ortodox, Educatie civica, Arte vizuale si abilitati practice, Muzica si miscare.

Manualele pentru clasele a XI-a si a XII-a

In urma negocierilor dintre MENCS si edituri, contractele incheiate de inspectoratele scolare judetene au avut ca termen de livrare in depozitele de carte scolara data de 5 octombrie.

Ministerul informeaza ca la finalul acestei saptamani, respectiv inceputul saptamanii viitoare, manualele comandate de inspectoratele scolare vor fi transmise liceelor.

Potrivit Legii Educatiei Nationale, elevii si profesorii din invatamantul de stat si din invatamantul obligatoriu particular acreditat/autorizat beneficiaza de manuale scolare gratuite, atat pentru invatamantul in limba romana, cat si pentru cel in limbile minoritatilor nationale.