Comisia Europeana a descoperit nereguli grave in sistemul institutional care distribuie fondurile UE in Ungaria, lucreaza la un raport in acest sens si, in functie de continutul acestuia, ar putea bloca toate transferurile de fonduri UE destinate tarii, potrivit unor surse de la Bruxelles citate de Portfolio.hu, preluata de News.ro.

FonduriFoto: hnporadna.hnonline.sk

Consultarile dintre guvernul ungar si Executivul UE sunt in curs, astfel incat scenariul negativ ar putea fi evitat.

Acest lucru nu va fi usor si, daca Budapesta nu va reusi sa se inteleaga cu Comisia Europeana, Ungaria va avea doua variante, dar niciuna nu va permite atragerea rapida a fondurilor UE.

Bugetul statului va avea insa capacitatea sa suporte deocamdata costurile temporare.

Potrivit surselor, Comisia Europeana lucreaza la un raport referitor la auditarea mecanismului de management si control al sistemului de subventii UE pentru perioada 2014-2020. Raportul va include principalele nereguli identificate de autoritatile de la Bruxelles.

Corespondenta dintre Budapesta si Bruxelles este in curs, existand inca probleme de clarificat, chiar si dupa o vizita la Budapesta a noului director general a Directoratului General pentru Politici Regionale si Urbane (DG Regio), de la jumatatea lunii septembrie.

Versiunea finala a raportului este extrem de importanta, pentru ca includerea sistemului institutional al Ungariei in categoria celor cu probleme grave ar duce la blocarea automata a tuturor fondurilor structurale si de coeziune destinate tarii.

Incluzand "suplimentul" platit de statul ungar, fondurile blocate s-ar ridica la 9.000 de miliarde de forinti, suma echivalenta cu o patrime din PIB-ul Ungariei din 2015.

Deocamdata, Ungaria a reusit sa atraga numai cateva miliarde de forinti din totalul subventiilor UE disponibile pentru actualul exercitiu bugetar de 7 ani. Comisia a mai gasit probleme si in cazul sistemului ungar de plati in avans.

Principala ingrijorare a autoritatilor de la Bruxelles este lipsa de echidistanta a Autoritatii de Management pentru fonduri UE a Ungariei, la aprobarea finantarii proiectelor.