Parchetul de pe langa Curtea de Apel Brasov ancheteaza modul de elaborare a studiului ce statea la baza ordinului de ministru care propunea impuscarea a circa 1.700 de animale salbatice, ordin suspendat saptamana aceasta de ministrul mediului, transmite Digi 24.

Pisica Salbatica - foto WWF - Fritz PolkingFoto: WWF - Fritz Polking

Potrivit sursei citate, procurorii au demarat o ancheta in rem, privind eventuale infractiuni de fals intelectual, abuz in serviciu si conflict de interese, in contextul in care printre cei care au realizat studiul ar fi si vanatori.

Ministerul Mediului a suspendat procedura de emitere a Ordinului de Ministru care propunea impuscarea a 552 de ursi, 657 de lupi si 482 de pisici salbatice,specii protejate, a anuntat marti ministrul Cristiana Pasca Palmer pe pagina de Facebook.

"Trebuie sa stiti ca, in momentul de fata, am suspendat procedura de emitere a Ordinului de Ministru, pentru ca inca ne lipsesc cateva elemente esentiale. In primul rand, avem nevoie de avizul Academiei Romane, forul stiintific suprem al tarii care, conform legii, are ultimul cuvant de spus pe studiul ce sta la baza fundamentarii proiectului de Ordin de Ministru, studiu elaborat de Universitatea Transilvania, impreuna cu ICAS si Fundatia Carpati", a scris Pasca Palmer.

Ulterior, tot marti, academicianul Dan Munteanu, presedintele Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii (CMN) a declarat pentru News.ro ca nu avizeaza forma actuala a proiectului care permite impuscarea de animale.

"Am anuntat-o ca nu avizam proiectul in forma actuala si o sfatuim pe doamna ministru sa organizeze o intalnire cu persoane calificate in domeniu, organizatii nonguvernamentale, cele care s-au ocupat de comportamentul acestor animale pentru a lua o decizie calificata", a declarat pentru Agentia de presa News.ro Dan Munteanu, reprezentantul Academiei Romane.

Reamintim ca Asociatiile WWF Romania, ACDB si Grupul Milvus au anuntat saptamana trecuta, imediat dupa ce proiectul a fost postat in dezbatere pe site-ul ministerului, ca se opun ordinului si cer refacerea studiului pe baza caruia ministerul doreste sa autorizeze noile cote de impuscare a animalelor salbatice.

In plus, in mediul online, au aparut mai multe petitii care cereau ministerului sa retraga proiectul.

Pe Facebook a fost anuntat pe 6 octombrie un protest intitulat "Stop vanatorii speciilor protejate!".

Aproximativ 5.000 de animale salbatice din specii protejate (2.374 de ursi, 1.586 de lupi si 898 de pisici salbatice) au fost "recoltate"in Romania intre 2007 si 2015, in urma derogarilor stabilite prin ordinul ministrilor Mediului si in baza articolului 16 din Directiva Habitate a Uniunii Europene