Guvernul nu a aprobat, miercuri, un act normativ cu privire la achizitionarea sculpturii "Cumintenia Pamantului", urmand sa gaseasca in cel mai scurt timp o solutie echilibrata, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Liviu Iolu, citat de Agerpres.

Cumintenia PamantuluiFoto: Mediafax

"Nu s-a aprobat in Guvern o ordonanta de urgenta sau un act normativ cu privire la 'Cumintenia Pamantului'. A fost o discutie, in schimb, si Guvernul va gasi, in cel mai scurt timp, o solutie echilibrata, avand in vedere numarul mare de romani care au contribuit la achizitia acestei opere de arta", a precizat Liviu Iolu, miercuri, intr-un briefing la Palatul Victoria.

Liviu Iolu a adaugat ca Guvernul evalueaza, in acest moment, mai multe posibilitati pentru a raspunde pe masura interesului foarte mare starnit de aceasta campanie de subscriptie publica.

El a aratat ca in sedinta de miercuri s-au discutat mai multe variante referitoare la "Cumintenia Pamantului", printre care si o propunere de ordonanta de urgenta asumata de Ministerul Culturii si care se afla in prezent in dezbatere publica, pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.

"Aceasta este varianta asumata de Ministerul Culturii. (...) In Guvern s-a discutat si pe aceasta varianta, dar nu exclusiv", a explicat Liviu Iolu.

Intrebat de ce Executivul nu a ajuns la un acord pe acest proiect de OUG, Iolu a explicat ca Guvernul isi ia un timp de reflectie: "Guvernul isi ia inca un timp de reflectie pentru ca suntem in termenul legal pana pe 31 octombrie pana la necesitatea gasirii unei solutii pentru achizitia acestei opere. (...) Campania a fost din perspectiva noastra un succes, pentru ca au donat peste 100.000 de romani. Este vorba de un milion de euro. Este o suma foarte mare pentru o campanie de achizitie a unui bun cultural si, cu responsabilitatea acestui numar mare de oameni care au donat si a acestei sume foarte mari care s-a strans, Guvernul are nevoie de un timp de reflectie pentru a (...) gasi solutia corecta si echilibrata in acest moment pentru 'Cumintenia Pamantului'".

Purtatorul de cuvant al Executivului a mai precizat ca acest proiect ar putea fi discutat in sedinta de Guvern de saptamana viitoare: "Termenul este 31 octombrie. Ar putea intra inclusiv in sedinta viitoare de Guvern."

Intrebat daca Guvernul ar avea banii necesari sa cumpere "Cumintenia Pamantului" doar din propriile fonduri, Liviu Iolu a spus ca "Executivul a avut intotdeauna banii necesari. Guvernul Romaniei are bani pentru achizitionarea unui bun de o valoare (...) patrimoniala (...), culturala si de foarte mare importanta."

Proiectul de ordonanta de urgenta asumat de Ministerul Culturii prevede ca statul roman s-ar putea angaja sa asigure suma necesara cumpararii operei de arta: "Diferenta intre sumele donate (...) si suma echivalenta in lei a 6 milioane euro va fi asigurata de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, iar campania de strangere a donatiilor va fi reluata si se va derula pana la data de 31 octombrie 2019, in scopul asigurarii reintregirii fondurilor alocate de la buget", se arata in proiectul de act normativ.

In nota de fundamentare a actului normativ se precizeaza ca, din cauza faptului ca pana la inchiderea campaniei de subscriptie, pe 30 septembrie, s-au strans doar in jur de 1 milion de euro, "se impune ca diferenta sa fie suportata de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, pentru a nu pierde posibilitatea unica de a achizitiona acest bun de valoare culturala extraordinara".

Proiectul de ordonanta mai prevede ca, in cazul "in care, din orice motiv, pana la data de 30 noiembrie 2016, statul roman nu dobandeste dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra bunului cultural (...) se dispune inchiderea campaniei iar sumele colectate in conditiile prezentei ordonante de urgenta se restituie donatorilor".