Vicepremierul Costin Borc spune ca "drama" in Romania este ca in momentul in care vrei sa faci un doctorat, te gandesti ca iti este rusine sa fii in acelasi grup cu atatia plagiatori, iar rusinea de a fi asociat unui asemenea grup face ca oamenii care vor sa urmeze o cariera academica sa plece in strainatate, potrivit News.ro.

Costin BorcFoto: AGERPRES

"Spunea cineva ca in Israel sunt cei mai multi oameni cu doctorate. Si noi avem oameni cu doctorate! Insa marea noastra problema este ca avem multe doctorate plagiate. Si atunci, drama este ca, in momentul in care vrei sa ai un doctorat, te gandesti ca iti este rusine sa fii in acelasi grup cu atatia plagiatori si rusinea de a fi asociat unui asemenea grup face ca oamenii care vor sa urmeze o cariera academica sa plece in strainatate, sa aiba un doctorat curat, sa lucreze la o universitate buna si sa fie recunoscuti pentru cercetarea pe care o fac. E o realitate si trebuie sa o constientizam", afirma Costin Borc.

El a adaugat ca se vorbeste despre un fost prim-ministru, un fost ministru care a plagiat, dar nu si despre coordonatorii de doctorat: "Vorbim de domnul X si domnul Y fost prim ministru, fost ministru, dar nu vorbim de conducatorii de doctorat, nu vorbim de facultati, nu vorbim de universitati. Haideti sa ne uitam si acolo!", a spus Costin Borc la conferinta internationala Innoteque, organizata cu scopul de a initia o platforma de comunicare si colaborare pentru dezvoltarea ecosistemului de inovare in Romania.

Fostul ministru al Educatiei Adrian Curaj a afirmat, la acelasi eveniment, ca stie ca sunt probleme cu doctoratele in Romania, dar ca sunt si romani cu doctorate obtinute in tara care au posturi pozitii bune in alte state: "Sunt convins ca sunt probleme cu doctoratele in Romania. Dar uitati-va la diaspora foarte mare pe care o avem in SUA, de exemplu. M-am intalnit cu cativa care au o pozitie foarte buna in laboratoare de cercetare, in Universitati din SUA. Majoritatea au obtinut doctoratul in Romania. Ce mentionam aici despre doctoratele plagiate sunt doar exceptii."