Odata cu sosirea toamnei si inceperea noului an universitar, Asociatia Art Conservation Support (ACS) deschide seria de prezentari dedicate specialistilor si viitorilor specialisti din domeniul restaurarii, dar si celor care vor sa cunoasca mai multe despre acest domeniu.

Afis conferinte ACS octombrie 2016Foto: ACS

Prezentarile fac parte din proiectul cultural "Despre restaurare", lansat in iunie 2016. Printre ideile abordate in activitatile desfasurate in cadrul proiectului se numara: patrimoniul cultural material si cum interactionam cu el, mostenirea culturala si de ce este importanta, tehnici de lucru si materiale, interventii si cum au fost facute.

Evenimentele sunt dedicate pe de o parte elevilor din scoli bucurestene, dar si specialistilor restauratori preocupati de starea monumentelor sau componentele artistice care definesc identitatea orasului.

Domeniul restaurarii este prin excelenta unul al studiului si abordarii interdisciplinare, arata organizatorii. Orice interventie presupune cercetare prealabila, documentare si colaborare intre specialisti din domenii variate: restauratori, istorici de arta, chimisti, fizicieni, biologi, geologi, mesteri populari, artisti plastici.

"Prin aceste evenimente ne propunem sa cream punti de comunicare intre generatii, contribuind astfel la perfectionarea continua si actualizarea cunostintelor specialistilor in ceea ce priveste metodologia de lucru si impartasirea experientelor de pe diferite santiere de restaurare", informeaza ASC.

Calendarul anuntat pentru luna octombrie in Bucuresti cuprinde urmatoarele prezentari:

  • "Biserica Sf. Nicolae - Alba din Bucuresti. Actiuni principale privind conservarea si restaurarea iconostasului". Evenimentul va fi gazduit de Biserica Alba, Calea Victoriei 110, si este programat pentru miercuri, 5 octombrie 2016, incepand cu ora 18:00. Prezentarile vor fi sustinute de dr. Sultana-Ruxandra Polizu, coordonator proiect prin Iorux Restorations si prof. univ. dr. Mihail-Simion Sasaujan, preot paroh.
  • "Paraclisul Sf. Mare Mucenic Gheorghe, de pe Dealul Mitropoliei, Bucuresti" - cu Oana si Dumitru Gorea, coordonatori interventii de conservare-restaurare a picturilor murale de la monument prin Rest-Art-Dec S.R.L. si "Tehnici ale picturilor murale din case bucurestene" - cu Anca Gavril si dr. Maria Dumbravician din partea Faber Studio S.R.L., prezentari gazduite de Casa Mincu, str. Arthur Verona 19, miercuri, 12 octombrie, de la ora 15:00.
  • "Restaurarea picturilor murale din biserica unitariana Darjiu, judetul Harghita" - prezinta Kiss Lorand si Peter Pall din partea Imago Picta S.R.L. Evenimentul se va desfasura miercuri, 19 octombrie si va fi gazduit de Carturesti - Ceainaria de pe Arthur Verona 11.
  • "Caietele restaurarii 2016" - lansarea publicatiei Editurii ACS, prezentari si discutii despre conservarea patrimoniului mobil. Eveniment gazduit de Ministerul Culturii, Bld. Unirii 22, sambata, 22 octombrie, ora 11:00. Prezinta dr. Dana Postolache si dr. Ioan Darida, Danart Restaurari S.R.L.
  • "Pictura murala a bisericii Doamnei din Bucuresti: o noua restituire a ansamblului iconografic", prezinta prof. univ. dr. Dan Mohanu si specialist restaurator Elena Vasilica Martin.

Participantii la evenimente vor purta discutii pe marginea subiectelor propuse si vor primi gratuit, in limita stocului, brosura evenimentului.

Evenimentele fac parte din proiectul "Despre restaurare" al Art Conservation Support, proiect cultural finantat de ARCUB in cadrul Programului cultural Bucuresti - Orasul in-vizibil si co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.

Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Mai multe detalii referitoare la proiectul "Despre restaurare" pot fi gasite pe www.paginarestaurarii.ro , www.acs.org.ro sau pe Facebook: Art Conservation Support sau Pagina restaurarii.