2.673 de locuitori ai orasului Cernavoda au fost evacuati si relocati miercuri in municipiul Medgidia, in cadrul unei secvente specifice derulata in cea de-a doua zi a exercitiului national de raspuns la urgenta nucleara "Valahia 2016". Aplicatia in teren este organizata de Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) in parteneriat cu autoritatile publice centrale si locale si Centrala Nuclear Electrica (CNE) Cernavoda, informeaza Agerpres.

Centrala de la CernavodaFoto: AGERPRES

Dupa ce marti dimineata, pe baza scenariului generat instantaneu de planificatorii exercitiului, la CNE Cernavoda s-a semnalat un accident la unul dintre reactoare, la scurt timp zona a fost afectata de un cutremur major de 7,8 grade Richter care a produs pagube. Accidentul simulat, alaturi de cataclismul natural, au generat o serie de masuri in lant de mobilizare si raspuns din partea autoritatilor, organismelor si institutiilor de stat cu raspunderi si a partenerilor civili, a caror capacitate de mobilizare, decizie, actiune si interoperabilitate este testata pe parcursul celor trei zile ale exercitiului, planificat si sustinut pe baza unui grant alocat de Regatul Norvegiei.

Referindu-se la amploarea exercitiului national 'Valahia 2016', presedintele CNCAN, Gabriel Petre, a declarat in cadrul briefingului intial, sustinut la sediul Prefecturii Constanta, ca la mobilizarea din teren, in perioada 4-6 octombrie, vor fi implicate in derularea si coordonarea secventelor peste 1.200 de persoane si cateva zeci de mijloace tehnice mobile.

'Valahia 2016 este unul de raspuns la urgenta in cazul unui accident sever la Cernavoda si se deruleaza cu sprijinul autoritatilor norvegiene de protectie radiologica si al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, de la Viena. Premergator aplicatiei din teren au fost identificate toate riscurile in cazul unei urgente radiologice si au fost determinate si stabilite sarcinile de raspuns, in plan institutional. Populatia trebuie informata in tocmai si la timp pe lantul: informare, recunoastere, cercetare, comunicare ... CNE Cernavoda este cel mai sigur obiectiv din zona noastra dar cum nu exista risc zero este bune sa ne pregatim pentru orice, caci un om informat este salvat in proportie de 90% (...) In privinta modului de informare a populatiei si a raspunsului la situatii graduale am stabilit un mecanism pe care-l exersam acum, iar la sfarsitul exercitiului, derulat in timp real cu deplasari in teritoriu, sper sa demonstram ca suntem foarte bine pregatiti sa dam raspunsul la orice eveniment', a declarat Gabriel Petre.

Potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Dobrogea, judetul Constanta gazduieste, in perioada 4-6 octombrie, aplicatia "Valahia 2016", la care participa peste 150 de specialisti din cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta. Scopul exercitiului este de a antrena toate structurile componente ale Sistemului National de Management al Situatiilor de Urgenta pentru gestionarea unei situatii de urgenta pe amplasamentul CNE Cernavoda.

Exercitiul 'Valahia 2016', sustinut prin programul Norway Grants, in cooperare cu Autoritatea Norvegiana pentru Radioprotectie, are ca scop principal testarea capacitatii de raspuns la urgenta nucleara a autoritatilor publice centrale si locale, prin simularea unei situatii de urgenta nucleara la Centrala Nuclearoelectrica (CNE) Cernavoda. In cadrul exercitiului se verifica si confirma integrarea planurilor si procedurilor de raspuns la urgenta nucleara in sistemul national de management al situatiilor de urgenta, precum si intelegerea rolurilor, a responsabilitatilor si a capabilitatilor de raspuns la urgenta a organizatiilor participante.