Programul de incurajare a consumului de fructe in scoli este extins si la gradinite

de CP     HotNews.ro
Miercuri, 5 octombrie 2016, 16:56 Actualitate | Esenţial


Guvernul a decis miercuri sa extinda si la prescolarii din gradinite de stat si particulare acreditate cu program normal de 4 ore programul de incurajare a consumului de fructe proaspete, se arata intr-un comunicat. In prezent, grupul-tinta al Programului include elevii din clasele I-VIII din invatamantul de stat si privat autorizat/acreditat, extins ulterior si la elevii din clasa pregatitoare.

Decizia se aplica incepand cu anul scolar 2016-2017, a fost adoptata prin Ordonanta de Urgenta, si este cuprinsa in masura ¬Copii sanatosi la gradinita¬ a Pachetului integrat pentru combaterea saraciei, aprobat prin Memorandum la 19 iulie 2016.

Prin extinderea grupului-tinta al acestui program la prescolari, Executivul incurajeaza consumul de fructe proaspete de catre copii, pentru constientizarea de catre acestia a beneficiilor unei alimentatii sanatoase bazata pe consumul de fructe proaspete. Pe termen lung, implementarea acestui program, la o varsta la care se formeaza obiceiurile alimentare, poate contribui la reducerea cheltuielilor destinate diferitelor afectiuni cauzate de o alimentatie nesanatoasa.

Pe de alta parte, masura elimina inechitatile si discriminarea dintre prescolari si scolarii care urmeaza cursuri in aceleasi unitati de invatamant. Programul este destinat tuturor copiilor din grupul tinta, indiferent de statutul social.

Extinderea programului de incurajare a consumului de fructe proaspete reprezinta totodata o oportunitate pentru sectorul romanesc de fructe in diversificarea si dezvoltarea activitatilor de productie si comercializare.

Fondurile necesare extinderii programului catre prescolari, pentru anul scolar 2016-2017, sunt in valoare de aproximativ 13 milioane lei, reprezentand efort financiar exclusiv al bugetului de stat. In anul scolar 2016-2017, numarul total al prescolarilor din gradinitele de stat si private cu program normal de 4 ore este de 347.908, iar limita valorii zilnice este de 0,37 lei/prescolar. Limita valorica cuprinde pretul integral de achizitie a fructelor proaspete, inclusiv taxa pe valoarea adaugata, cheltuielile de transport, distributie si depozitare a acestora, dupa caz.

Fructele proaspete distribuite elevilor/prescolarilor, perioada si frecventa distributiei, limita valorii zilnice pe elev/prescolar, precum si fondurile necesare pentru distributie sunt stabilite si actualizate anual prin Hotarare a Guvernului, in functie de evolutia preturilor si a tarifelor.

Incepand cu anul 2009-2010, Romania implementeaza programul UE de incurajare a consumului de fructe in scoli, initial grupul tinta fiind elevii din clasele I-VIII din invatamantul de stat si privat/autorizat acreditat, conform OUG nr.24/2010 privind implementarea programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli, aprobata cu modificari de Legea nr.195/2010.

Prin OUG nr.49/2012 pentru modificarea si completarea OUG nr. 24/2010 privind implementarea programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli, grupul tinta initial, elevii din clasele I-VIII din invatamantul de stat si privat autorizat/acreditat, a fost extins la elevii din clasa pregatitoare.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, alaturi de consiliile judetene si consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, vor implementa acest program in anul scolar 2016-2017.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1139 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by