Ministerul Transporturilor a lansat in dezbatere publica un proiect normativ prin care va expropria o padure si o pasune din proprietatea Manastirii Lainici (judetul Gorj), in vederea modernizarii unui tronson din DN66 care strabate Defileul Jiului, intre Targu-Jiu si Petrosani.

Proiectul de HG prevede declansarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privata situate pe amplasamentul suplimentar, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national "Reabilitare DN 66 Filiasi-Petrosani", informeaza Mediafax.

Potrivit anexei la acest normativ, unul dintre proprietarii vizati de exproprieri este "Sf Manastire Lainici", cu o pasune in suprafata de 4.051 mp si o padure in suprafata de 5.119 mp. Suma totala pe care ar urma s-o primeasca Manastirea Lainici drept despagubire in urma acestor exproprieri este de 5.100 de lei.

Ca "justificare tehnica" privind necesitatea exproprierii suprafetelor de teren in vederea protejarii monumentului istoric din incinta Manastirii Lainici, Ministerul Transporturilor precizeaza ca "vibratiile produse de traficul greu si fluxul mare de vehicule care tranziteaza DN66 vor afecta structura de rezistenta a monumentului istoric". Aceste vibratii "vor conduce la avarierea unor parti ale cladirii sau a instalatiilor si echipamentelor acestuia, fapt ce poate conduce la degradarea/ prabusirea acestuia, ceea ce contravine legii".

De asemenea ministerul precizeaza ca "a fost emis raportul de expertiza tehnica de calitate, in vederea protejarii bisericii, monument istoric, cu hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, a Manastirii Lainici, in care mentioneaza devierea drumului national spre nord cu minimum 15 metri, in vederea protejarii monumentului impotriva vibratiilor produse de traficul greu".

Procedurile de expropriere vor fi efectuate de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, se mai arata in proiectul citat.