Curtea de Apel Cluj a decis marti ca procesul in care liderul MISA, Gregorian Bivolaru, este acuzat de trafic de persoane sa fie rejudecat la Tribunalul Cluj, instanta care l-a achitat pe cel in cauza, informeaza Agerpres.

Liderul MISA Gregorian Bivolaru (arhiva)Foto: Agerpres

"Prin hotararea pronuntata de Curtea de Apel Cluj, astazi, 04.10.2016, in cauza privind pe inculpatul Gregorian Bivolaru, s-au dispus urmatoarele: Admite apelurile declarate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - DIICOT- Serviciul Teritorial Cluj si partile civile A.G.T. si C.(A)C. impotriva Sentintei penale 62 din 11.02.2015 a Tribunalului Cluj, pe care o desfiinteaza in intregime si dispune rejudecarea cauzei de catre instanta de fond, Tribunalul Cluj. Ultimul act valabil de la care procesul penal isi reia cursul este declaratia martorului P.C.C. de la termenul din 26 noiembrie 2014. Stabileste sumele de cate 985 lei in favoarea Baroului de avocati Cluj, reprezentand onorarii pentru aparatorii din oficiu desemnati partilor vatamate. Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului", se arata intr-o informare transmisa marti de conducatorul Biroului de informare si relatii publice al Curtii de Apel Cluj, judecatorul Gheorghe Valentin Chitidean.

Pe 6 septembrie, Gregorian Bivolaru a fost prezentat unei instante a Curtii de Apel Cluj, alaturi de alti 19 de inculpati. Procesul de la Curtea de Apel Cluj a avut mai multe termene anterioare, dar de fiecare data au fost amanari, din cauza ca nu era prezent Bivolaru.

Gregorian Bivolaru si alte 19 persoane urmau sa fie judecate la Curtea de Apel Cluj pentru trafic de persoane, dupa ce, in aceeasi cauza, Tribunalul Cluj l-a achitat, in 2015, intr-un dosar instrumentat de DIICOT si trimis in judecata in anul 2007.

Gregorian Bivolaru a fost prins in Franta, pe 26 februarie, in urma colaborarii dintre Politia Romana si autoritatile franceze.

Autoritatile de aplicare a legii din Europa si EUROPOL au lansat, la inceputul anului in curs, site-ul www.eumostwanted.eu, care ajuta la depistarea celor mai cautati infractori ai Europei. Romania aparea pe acest portal cu doi urmariti, printre care era si Gregorian Bivolaru, pe numele caruia exista un mandat de executare a sase ani de inchisoare pentru act sexual cu un minor.

Liderul spiritual al MISA, Gregorian Bivolaru, a fost condamnat definitiv, in iunie 2013, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la sase ani de inchisoare cu executare, pentru trafic de persoane si acte sexuale cu minori.

Bivolaru fusese achitat in aprilie 2012 de Tribunalul Sibiu, insa instanta suprema a casat sentinta si a dispus rejudecarea dosarului.

Dupa condamnare, mandatul european de arestare pe numele lui Bivolaru a fost implementat in Sistemul Informatic Schengen, ca urmare a emiterii acestuia de catre Tribunalul Bucuresti, in urma sentintei definitive date de ICCJ.

Pe numele lui a fost emis si un mandat de urmarire internationala, specific tarilor care nu sunt conectate la SIS.

Gregorian Bivolaru a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor de act sexual cu un minor in forma continuata, perversiune sexuala in forma continuata, coruptie sexuala, trafic de minori, act sexual cu un minor in forma continuata, act sexual cu un minor si tentativa de trecere frauduloasa a frontierei de stat a Romaniei.

Bivolaru a reusit sa paraseasca ilegal teritoriul Romaniei, fiind retinut, pe 4 aprilie 2005, de politia suedeza in orasul Malmo. Ulterior, autoritatile suedeze i-au acordat azil politic.