Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a declarat marti ca respinge orice fel de acuzatie ca ar fi colaborat cu fosta Securitate, aratand ca Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a emis o decizie in privinta sa inca din 2007, iar pentru verificarile de atunci el a depus inclusiv un "document scris olograf pentru a se face verificarea grafologica".

Mircea Dumitru, rector Universitatea BucurestiFoto: Agerpres

"Adevarul este acesta: resping orice fel de acuzatie ca as fi colaborat in orice forma cu fosta Securitate. Nu am fost nici membru al Securitatii, nici colaborator al Securitatii, nu am facut politie politica, nu am avut niciodata contacte cu politia politica in timpul regimului comunist, nu am semnat niciun angajament (...) Documentele prezentate in presa nu sunt produse de mine", a afirmat Mircea Dumitru, intr-o conferinta de presa sustinuta la Ministerul Educatiei.

El a explicat ca in 2007 a avut o "discutie cu membrii CNSAS", ca urmare a solicitarilor venite din partea presei de verificare a mai multor reprezentanti ai societatii civile. "Am dat si un document scris olograf pentru a se face verificarea grafologica", a precizat Dumitru, aratand ca, in urma verificarilor, CNSAS a emis o decizie "care spune foarte limpede despre mine ca nu am fost colaborator al Securitatii".

Mircea Dumitru a mai spus ca solicita in acest moment CNSAS "sa vina cu un punct de vedere public, clar, din care sa rezulte pozitia institutiei" cu privire la statutul sau.

"Ce s-a intamplat este o mistificare grosolana, nu este un fals oarecare, este o calomnie la adresa mea. Voi actiona in instanta pe cei care au facut aceste afirmatii defaimatoare la adresa mea in spatiul public", a anuntat ministrul Educatiei, sustinand totodata ca "nu este ceva intamplator" ca aceste acuzatii apar dupa ce a anuntat public ca va incepe verificarea scolilor doctorale, in special a celor care au avizat lucrari plagiate.

Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a negat si anterior in cursul zilei acuzatiile publicate pe surse de Evenimentul Zilei si Adevarul potrivit carora CNSAS ar fi gasit dosarul sau de colaborator cu Securitatea, fosta politie politica din perioada comunista.

"Articolul potrivit caruia as fi facut politie politica este complet fals si este calomnios. Am si aceasta adeverinta care a fost eliberata cu mai mult timp in urma de catre CNSAS. (...) Adeverinta se afla la dosarul meu de personal la Universitatea Bucuresti. Aceasta adeverinta era necesara si pentru candidatura mea la functia de rector", a declarat ministrul Educatiei pentru Agerpres.

Mircea Dumitru a declarat, la iesirea de la comisia de Educatie din Parlament, ca ar fi primit deja un verdict de necolaborare cu Securitatea din partea CNSAS.

Adevarul a scris ca Mircea Dumitru ar fi semnat angajamentul cu Securitatea in octombrie 1980, pe cand era student la Facultatea de Filosofie a Universitatii Bucuresti. Sub numele de cod "Negulescu", Mircea Dumitru ar fi dat informatii despre studentii romani si straini.

Mircea Dumitru a primit in 2007 din partea CNSAS o decizie privind necolaborarea sa cu Securitatea ca politie politica. Decizia a fost publicata de Mircea Dumitru pe site-ul Universitatii Bucuresti cand a castigat primul mandat de rector al Universitatii.

Intr-o declaratie pentru Revista 22, Mircea Dumitru a declarat ca in 2007, la Colegiul CNSAS, i-a fost aratat un document, "un fel de cerere-adeziune, care nu era semnata de mina mea. S-a facut o expertiza grafologica pentru a se vedea daca scrisul din acel document era al meu si rezultatul ca fost ca nu era. Dupa aceea, am primit decizia de necolaborare. Nu a incercat nimeni sa ma racoleze atunci, nu m-am intilnit cu nicio persoana care sa se fi recomandat drept ofiter de Securitate".

Citeste aici decizia CNSAS