Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a negat marti acuzatiile publicate pe surse de Evenimentul Zilei si Adevarul potrivit carora Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii ar fi gasit dosarul sau de colaborator cu Securitatea, fosta politie politica din perioada comunista.

Mircea Dumitru, rector Universitatea BucurestiFoto: Agerpres

"Articolul potrivit caruia as fi facut politie politica este complet fals si este calomnios. Am si aceasta adeverinta care a fost eliberata cu mai mult timp in urma de catre CNSAS. (...) Adeverinta se afla la dosarul meu de personal la Universitatea Bucuresti. Aceasta adeverinta era necesara si pentru candidatura mea la functia de rector", a declarat ministrul Educatiei pentru Agerpres.

Mircea Dumitru a declarat, la iesirea de la comisia de Educatie din Parlament, ca ar fi primit deja un verdict de necolaborare cu Securitatea din partea CNSAS.

Adevarul a scris ca Mircea Dumitru ar fi semnat angajamentul cu Securitatea in octombrie 1980, pe cand era student la Facultatea de Filosofie a Universitatii Bucuresti. Sub numele de cod "Negulescu", Mircea Dumitru ar fi dat informatii despre studentii romani si straini.

Mircea Dumitru a primit in 2007 din partea CNSAS o decizie privind necolaborarea sa cu Securitatea ca politie politica. Decizia a fost publicata de Mircea Dumitru pe site-ul Universitatii Bucuresti cand a castigat primul mandat de rector al Universitatii.

Intr-o declaratie pentru Revista 22, Mircea Dumitru a declarat ca in 2007, la Colegiul CNSAS, i-a fost aratat un document, "un fel de cerere-adeziune, care nu era semnata de mina mea. S-a facut o expertiza grafologica pentru a se vedea daca scrisul din acel document era al meu si rezultatul ca fost ca nu era. Dupa aceea, am primit decizia de necolaborare. Nu a incercat nimeni sa ma racoleze atunci, nu m-am intilnit cu nicio persoana care sa se fi recomandat drept ofiter de Securitate".

Citeste aici decizia CNSAS