In Romania exista 60 de persoane care au pensii mai mari de 1 miliard de lei vechi pe luna, informeaza Ministerul Justitiei intr-un set de raspunsuri transmise HotNews.ro la cateva intrebari pe marginea unei postari publicate de ministrul Raluca Pruna in data de 21 septembrie pe Facebook. Raluca Pruna scria atunci, in contextul grevei magistratilor: "As fi dorit sa se fi vorbit transparent in Memorandum despre venituri salariale: care includ pentru toată magistratura si grefieri chirii sine die (600 euro lunar in București, de exemplu). Chiar si pentru magistrati pensionari acum trecuți in avocatura - never mind venitul din avocatura. Sau despre pensii de 1 miliard de lei vechi pe luna, pe o scăpare a legii. Sau despre diurna de 2% pe zi pentru toti cei detasati din alta localitate (inclusiv membrii CSM)".

Intrebata de Hotnews.ro cum s-a ajuns la pensii de 1 miliard de lei vechi pe luna si cate astfel de pensii exista in sistem, Raluca Pruna a raspuns prin intermediul biroului de presa al ministerului: "Nu detinem date referitoare la cuantumul pensiei de serviciu, acestea pot fi obtinute de la Casa Nationala de Pensii. Din informatiile noastre exista 60 de persoane care au astfel de pensii."

La intrebarea cate cazuri de magistrati pensionari trecuti in avocatura beneficiaza de decontarea chiriei, Ministerul Justitiei a raspuns: "Nu avem date referitoare la cei trecuti in avocatura. Avem date referitoare la cei pensionati (mai jos).

  • 920 de judecători, suma plătită în primele 7 luni ale anului 2016 este de 8.674.418 lei;
  • 1.771 grefieri, suma plătită în primele 7 luni ale anului 2016 este de 16.796.517 lei.
  • Precizare MJ: Nu e vb de magistrati pensionati carora li se deconteaza chiria ci de cei in activitate Noi nu avem date ca pentru cei pensionati se deconteaza chiria

Cati magistrati beneficiaza de diurna de 2% pe zi si ce sume sunt platite lunar din bugetul MJ pentru aceste cheltuieli? Raspunsul Ministerului Justitiei:

"De diurna de detasare in cuantum de 2%/zi beneficiază un numar de 32 de judecatori, cu un impact bugetar de 678.542 lei în primele 7 luni ale anului 2016.

Grefierii nu beneficiază de diurnă de 2%, ci de diurna de 17 lei/zi prevăzută pentru bugetari. Nu există la acest moment o situație centralizatoare a grefierilor detasati."

Ministerul Justitiei a mentionat ca magistratii prin definitie includ atat procurori cat si judecatori. Datele de mai sus includ informatii referitoare la situatia judecatorilor din aparatul propriu si instante.

Datele nu privesc judecătorii din CSM si aparatul tehnic, pentru care CSM are date, nici procurori si grefieri din parchete pentru care Ministerul public are date.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a declarat, vineri, dupa intalnirea cu ministrul Muncii si cel al Justitiei, ca Guvernul trebuie sa vina cu solutii pentru a uniformiza salariile din justitie, mentionand ca asociatiile de magistrati ii cer sa sesizeze Curtea Constitutionala in acest sensm transmite Mediafax. Mentionam ca mai multe instante din Romania au adoptat un asa numit Memornadum cu problemele justitiei din Romania, dar in realitate actiunile lor de protest vizeaza includerea lor in ordonanta prin care au fost crescute salariile medicilor si profesorilor.

Dupa greva efectuata de magistratii argeseni saptamana trecuta, la care au aderat doar judecatoriile de pe raza judetului si Tribunalul Arges, un cotidian local a publicat lista salariilor judecatorilor din judet.

In lista prezentata de ziarulancheta.ro se regasesc si nume de magistrati cu salarii cuprinse intre 3.000 si 5.000 de lei, dar si numeroase venituri de 12.000, 13.000 sau 14.000 si chiar peste 17.000 de lei.