Klaus Iohannis a afirmat, la prima sedinta a comisiei pentru elaborarea proiectului de tara, ca acest proiect trebuie sa fie "un lucru bine facut" care sa duca la o Romanie a lucrului bine facut conceptul cu care actualul presedinte a candidat in alegerile din 2014, transmite News.ro.

Iohannis la prima sedina a comisiei privind proiectul de taraFoto: Presidency.ro

"Acum aproape 2 ani am prezentat un concept care se baza pe ideea Romaniei lucrului bine facut. Cred ca si acest proiect de tara trebuie sa fie un lucru bine facut si sa duca la o Romanie a lucrului bine facut", le-a spus Klaus Iohannis membrilor comisiei.

Iohannis a afirmat ca proiectul de tara trebuie sa stabileasca noi obiective pentru Romania in conditiile in care si-a atins obiectivele pe care le-a avut pana acum: integrarea in Uniunea Europeana si aderarea la NATO.

"Romania s-a transformat, dar nu putem sa ne oprim aici. Transformarea Romaniei trebuie sa mearga mai departe, dar in ce directie? Aici vine sa raspunda proiectul de tara", considera presedintele.

El sustine ca proiectul nu trebuie sa fie doar o reactie la situatia internationala, ci sa constituie un proiect asupra ceea ce Romania isi propune sa devina.

"Contextul european si global este schimbat fata de anii in care am intrat in Uniunea Europeana si nu avem nevoie de un proiect de tara care sa vina ca reactie la situatia in care ne aflam, ci ca o reactie proprie pornind evident de la realitatile de astazi. Proiectul de tara trebuie sa fie unul al unei Romanii moderne si prospere, europene, dar trebuie sa aiba propria noastra identitate, propriile noastre valori si propriile noastre domenii de performanta", a declarat Iohannis.

Acesta a atras atentia ca Romania va detine presedintia Consiliului Uniunii Europene in prima jumatate a anului 2019, iar pana atunci tara noastra trebuie sa stie care-i sunt obiectivele si ce isi doreste in cadrul UE.

"Eu sint convins ca Romania poate deveni o ancora de stabilitate in aceasta parte a lumii, un actor important in aceasta regiune din estul Europei, dar nu e suficient sa ne dorim acest lucru. Pentru asta trebuie sa ramanem credibili, sa fim un partener predictibil, serios si de cursa lunga, iar acasa trebuie sa dovedim ca avem politici sanatoase, ca Romania duce o politica prudenta si predictibila", considera seful statului.

Comisia prezidentiala pentru elaborarea unui proiect de tara a fost infiintata la Palatul Cotroceni si va fi formata din 24 de membri, atat reprezentanti ai institutiilor, cat si membri independenti, scopul urmand sa fie intocmirea unui document politic care sa contina obiectivele Romaniei pe termen mediu si lung si care va fi definitivat la mijlocul anului viitor.

Partidele politice si-au desemnat reprezentantii in comisia prezidentiala pentru proiectul de tara, carora li se vor alatura 10 independenti si un reprezentant al Guvernului, activitatea comisiei urmand sa fie coordonata de catre consilierii prezidentiali pentru afaceri europene si economie, Leonard Orban, respectiv Cosmin Marinescu.