Tribunalul Brasov a decis ca "Cetatea Brasovului" sa se intoarca in patrimoniul statului, magistratii dispunand radierea societatii Aro Palace, in proprietatea careia se afla, din cartea funciara. Sentinta magistratilor nu este definitiva, potrivit News.ro.

Municipalitatea Brasov a cerut instantei ca constate ca Aro Palace nu este proprietarul de drept al cetatii si ca aceasta ar trebui sa fie in proprietatea municipiului sau a statului care a fost intervenient in proces, avand in vedere faptul ca cetatea este un monument istoric de interes national.

"Constata ca imobilul denumit generic <Complex Cetate>, inscris, in prezent, in cartea funciara nr. 130755 Brasov, provenita din conversia pe hartie a cartii funciare nr. 31236 Brasov, sub numarul topografic 2068/1/2, in suprafata de 5.002 mp, constituie obiectul dreptului de proprietate publica al intervenientului Statul Roman, fiind un monument de interes public national. Constata nulitatea absoluta partiala a Ordinului Ministrului Turismului nr. 154/26.04.1991, respectiv a pozitiei nr.10 din Lista anexa a imobilelor care fac parte din patrimoniul SC Postavarul SA, cu privire la Complex Cetate. Dispune radierea din evidentele de carte funciara a dreptului de proprietate al paratei SC Aro Palace SA intabulat asupra imobilului denumit generic Complex Cetate si intabularea asupra acestui imobil a dreptului de proprietate publica al intervenientului Statul Roman", se arata in sentinta data luni de catre magistratii Tribunalului Brasov.

Decizia nu este, insa, definitiva si poate poate fi atacata la Curtea de Apel Brasov. "Instanta obliga parata SC Aro Palace SA sa lase intervenientului Statul Roman in deplina proprietate si posesie imobilul mai sus identificat. Respinge pretentiile din cererea principala de chemare in judecata ce vizeaza constatarea dreptului de proprietate publica al reclamantului Municipiul Brasov asupra imobilului ale carui date de identificare au fost mai sus redate, intabularea, in favoarea partii mentionate, a dreptului de proprietate asupra acestui imobil si revendicarea lui", se mai arata in sentinta Tribunalului Brasov. Primarul Brasovului, George Scripcaru, a salutat decizi magistratilor de la Tribunalul Brasov.

"Este un moment important pentru Brasov, pentru ca isi recapata unul dintre simboluri, dar si pentru ceea ce inseamna patrimoniul acestei tari. Multumesc instantei de judecata pentru ca a vazut in acest proces nu o simpla revendicare imobiliara, ci una care tine de istoria si identitatea acestui oras si, de ce nu, a acestei tari. Sper ca in urmatoarea perioada, impreuna cu Guvernul si Parlamentul Romaniei sa gasim cea mai buna solutie pentru a reda acest monument istoric brasovenilor si tuturor romanilor si de a prezenta celor din afara tarii ce inseamna istoria acestui oras", a declarat Scripcaru.

Cetatea a fost in patrimoniul companiei de stat ONT din 1982. In 1990, societatea s-a privatizat, iar din ea au rezultat doua companii: Postavarul SA si Poiana SA. Compania Postavarul a intrat in posesia cetatii alaturi de alte active, iar din 2000 si-a schimbat numele in Aro Palace. Primaria Brasov a vrut sa cumpere cetatea, cu 3,3 milioane de euro, oferind la schimb terenuri si bani, dar tranzactia nu s-a finalizat. Tranzactia ajunsese si in vizorul Directiei Nationale Anticoruptie, care a verificat actele. Primaria, insa, nu a ajuns la o intelegere cu Aro Palace si a deschis actiune in instanta pentru obtinerea cetatii, in mai 2015. Cetatea Brasovului, aflata pe dealul Straja, este unul dintre simbolurile orasului si o atractie pentru turisti, dar de un an este inchisa. Initial, pe dealul Schlossberg, cel pe care azi se afla cetatea, s-a ridicat, in anul 1524, un turn de veghe, din piatra si caramida, in forma de potcoava. Acesta avea trei nivele. Nucleul a fost completat in perioada urmatoare cu un bastion ce avea patru turnuri din lemn. In 1773 a functionat ca inchisoare, iar in timpul epidemiei de ciuma a adapostit bolnavi.