Europa ar fi mai pasnica "daca si altii ar urma modelul Romaniei de conlocuire", a declarat luni ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Werner Hans Lauk, la celebrarea Zilei Unitatii Germane, potrivit Mediafax.

"As dori sa multumesc Guvernului Romaniei in mod explicit pentru modul exemplar in care gestioneaza relatia cu minoritatea germana ca si cu celelalte minoritati din tara dumneavoastra. Europa ar fi mai pasnica daca si altii ar urma modelul Romaniei de conlocuire", a apreciat diplomatul.

Ambasadorul german a mai vorbit despre provocarile cu care se confrunta Europa, dar si restul lumii, despre criza migrantilor si situatia din Ucraina, dar si despre Brexit. "Un mare numar de oameni din alte tari continua sa caute protectie din calea razboiului, a persecutiilor politice, a greutatilor economice. (...) In tara vecina, Ucraina, situatia nu s-a schimbat semnificativ, asa cum prevede acordul de la Minsk. (...) Sunt incantat ca Romania e dedicata proiectului european si a reusit sa isi faca mai bine auzita vocea in Europa, pentru binele comun", a aratat el.

Lauk a evidentiat relatia bilaterala Romania-Germania, marcata de o colaborare "tot mai apropiata". ''Companiile germane au continuat sa investeasca sustenabil in Romania si sa creeze locuri de munca calificate", a spus Werner Hans Lauk.

Diplomatul german a adaugat ca misiunea sa in Romania este ultima din cariera si a apreciat caracterul "extraordinar de deschis, cordial si ospitalier al romanilor". "Ma bucur ca pot iesi la pensie avand amintiri atat de bune legate de aceasta ultima misiune a mea", a mai spus Werner Hans Lauk.

Receptia ce a celebrat Ziua Unitatii Germane a avut loc la Teatrul National Bucuresti, iar invitatul special al evenimentului a fost premierul Dacian Ciolos. Printre cei prezenti s-au numarat ministrul de Externe, Lazar Comanescu, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, ministrul de Interne, Dragos Tudorache, sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, oameni de cultura, membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti.