Peste 100 copii din clasele pregatitoare de la Colegiul German Goethe din Bucuresti vor putea sa invete cu ajutorul unor manuale tematice, caiete pentru exercitii, jocuri educative si alte carti scolare, in limba germana, donate scolii prin intermediul unui proiect derulat de fundatia Michael Schmidt. Materialele au fost alese impreuna cu profesori din scoli cu predare in limba germana, atat din Romania, cat si din Germania, pentru a usura procesul educativ din clasele pregatitoare.

Elevii de la Colegiul GoetheFoto: fundatia-michael-schmidt.org

Fundatia Michael Schmidt precizeaza ca materialele donate "sunt utile pentru parinti si pedagogi, intrucat ii ajuta sa interactioneze cu copiii prin jocuri educative si usureaza trecerea de la anii de gradinita la cei scolari", adaugand ca, la primirea materialelor, unul din copiii prezenti le-a numit "carti jucarii": "Cei mici se bucura acum de o programa personalizata, in acord cu varsta si interesele lor", precizeaza fundatia.

Proiectul Fundatiei Schmidt nu este unul nou, in anii anteriori asociatia non-profit a donat materiale similare Colegiului National "Samuel von Brukenthal" din Sibiu, precizand ca in ultimii trei ani, peste 1000 copii cu varste cuprinse intre 5 si 7 ani, beneficiat astfel de materiale de studiu in limba germana.

Elevii de la Colegiul Goethe

Elevii de la Colegiul Goethe

Foto: fundatia-michael-schmidt.org

Donatia catre Colegiului German Goethe a fost facuta dupa ce reprezentantii institutiei bucurestene au contactat Fundatia Schmidt, in baza exemplelor din anii anteriori.

"Ne bucuram ca efortul nostru de a sprijini Colegiul National 'Samuel von Brukenthal' din Sibiu a avut un ecou in randul uneia din cele mai vechi institutii de invatamant publice din Bucuresti, Colegiul German Goethe. Fundatia are ca scop promovarea invatamantului german in Romania, iar interesul din ce in ce mai crescut pentru aceasta limba la nivel national ne determina sa depunem toate eforturile posibile pentru ca, inca din primul an de studiu, cei mici sa se dezvolte armonios, invatand si jucandu-se deopotriva", a declarat Veronica Schmidt, vicepresedinte al Fundatiei Michael Schmidt.

In gradinitele si scolile din Romania sunt inscrisi la oraactuala aproximativ 20.000 copii la clasele cu predare in limba germana, potrivit statisticilor oficiale.

Dintre cei 1000 de elevi care au primit manuale prin intermediul fundatiei, aproximativ 350 provin din partea de Nord-Vest a tarii, si au primit in toamna anului 2015 materialele, iar 600 sunt din judetul Sibiu si le-au primit in 2014, se arata intru-un comunicat de presa al asociatiei, in care se mai arata ca materialele sunt folosite si in prezent de catre generatiile urmatoare, ramanand in scoli.

Fundatia noteaza lipsa manualelor si materialelor educative in limba germana drept una dintre problemele actuale ale invatamantului desfasurat in aceasta limba, o alta problema fiind lipsa cad

Elevii de la Colegiul Goethe

Elevii de la Colegiul Goethe

Foto: fundatia-michael-schmidt.org

relor didactice, intrucat numarul profesorilor este mult mai mic, in comparatie cu necesarul de personal.

In 2013, asociatia a lansat programul Deutsch hat Klasse, pentru sprijinirea invatamantului in limba germana, in cadrul caruia acorda burse de studiu. Bursele Deutsch hat Klasse consta in acoperirea taxelor universitare sau de licenta pentru absolventi din cadrul Universitatii Lucian Blaga din Sibiu, iar scopul acestora este de a-i sprijini pe cei care vor sa devina dascali pentru clasele cu predare in limba germana.

Fundatia Michael Schmidt isi propune conservarea patrimoniului cultural sasesc, precum si dezvoltarea de proiecte educationale pentru promovarea limbii germane in Romania.

Colegiul German Goethe din Bucuresti, are o istorie de doua veacuri si jumatate, care a inceput in 1751, cand Peter Roth a fondat "Scoala comunitatii evanghelice" cu predare in limba germana. Scoala a rezistat de-a lungul timpului, pregatind sute de generatii de elevi, in clase cu predare atat in limba germana, cat si in limba romana.