Presedintele Klaus Iohannis a criticat tergiversarea solutionarii acuzatiilor de plagiat la adresa fostului premier Victor Ponta. Iohannis a afirmat ca nu intelege de ce a durat 3-4 ani pana ca subiectul sa fie lamurit, aratandu-se convins de faptul ca nu s-a lucrat 4 ani la elaborarea lucrarii.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"Se aude foarte mult despre plagiate, persoane publice si mai putin publice sunt acuzate ca au plagiat. Exista multe discutii, daca este adevarat, daca este fals, daca trebuie sa ramana in viata publica sau daca trebuie sa se retraga. Aceasta discutie a luat amploare si acest lucru il gasesc bun. Daca va amintiti, mai la inceput, cand s-a discutat primul caz mai cunoscut de plagiat, aceasta discutie la vremea respectiva nu a interesat pe multa lume si nu a avut niciun efect electoral. Pacat! Este pacat ca a durat atat pana cand aceasta tema a devenit o tema publica importanta.

Acum este, si, domnule Ministru, tine de dumneavoastra, dar si de multi altii, sa clarificati aceste chestiuni. Eu cred ca, in chestiunea plagiatului, este foarte important sa avem un verdict clar si ca acest verdict sa se gaseasca in timp util. Nu cred ca ajuta pe cineva ca analiza unei acuzatii de plagiat sa dureze atat ca si elaborarea lucrarii de doctorat. Este evident ca, intre timp, politicieni au gasit ca a acuza pe cineva de plagiat este o manevra politica care poate sa aduca voturi. Si atunci, dumneavoastra, universitarii, trebuie sa gasiti metodele sa scurtati aceasta discutie la un minim si sa stim in cel mai scurt timp daca persoana X a plagiat sau nu, si punct. Nu pot sa inteleg foarte bine de ce nici macar acea prima acuzatie de plagiat nu a fost lamurita in timp, cred ca a durat 3-4 ani. Eu sunt convins ca nu s-a lucrat atunci 4 ani la elaborarea lucrarii. Intre timp, avem noi si noi acuzatii de plagiat", a declarat Iohannis cu ocazia ceremoniei de deschidere a noului an universitar desfasurata la Universitatea de Vest din Timisoara.