Zeci de oameni din localitatile de la marginea Capitalei, din zonele apropiate de groapa de gunoi de la Chiajna, au protestat duminica, cu bannere si masti, acuzand mirosul puternic de hidrogen sulfurat pe care trebuie sa il suporte chiar si la o distanta de zece kilometri, scrie Mediafax.

Zeci de oameni, locuitori ai zonelor din apropierea gropii de gunoi din Chiajna, s-au adunat duminica la pranz in fata depozitului de deseuri, unde au scandat, au afisat bannere si si-au pus masti pe fata in semn de protest fata de reactia autoritatilor si a administratorilor gropii. Oamenii sustin ca au de suportat un miros puternic de hidrogen sulfurat, in ciuda faptului ca au fost anuntate masuri de protectie.

"Se simte o duhoare extraordinar de puternica aici la noi in Chitila. Nu se opresc indiferent de ce masuri spun autoritatile si cei care gestioneaza groapa ca au luat. Se simte cel mai des in Chitila, in Chiajna, in Militari, in Giulesti, in Bucurestii Noi, in Pajrua, in Rosu si Dudu. Indiferent de ce zic ei ca au pus in practica, daca miroase la cinci kilometri de groapa inseamna ca legea nu este aplicata asa cum trebuie. Are un perimetru de protectie de un kilometru. Dar se simte la cinci kilometri, la zece. Asta e dovada clara ca legea nu se respecta. Au fost depuse mii de sesizari. Au un raspuns standard-ca se iau masuri", a declarat unul dintre locuitori.

Oamenii sustin ca ultimele masuratori facute in zona locuintelor au indicat valori de hidrogen sulfurat extrem de mari.

"Un laborator mobil care monitorizeaza poluarea a fost amplasat in mai multe zone. In anumite nopti a inregistrat depasiri chiar si de sapte ori a concentratiei admise de hidrogen sulfurat. Cert este ca atat timp cat miroase- legea nu se respecta. Noi vrem sa continuam astfel de actiuni pana cand duhoarea nu ne mai scoate din casa", a sustinut unul dintre protestatari.

Groapa de gunoi din Chiajna functioneaza din anul 2000. In luna iulie a acestui an, un comisar al Garzii Nationale de Mediu declara ca in ultimele 18 luni, in urma controalelor efectuate la groapa de gunoi IRIDEX, s-au dispus amenzi in valoare de 430.000 de lei.

De cealalta parte, administratorii depozitului de deseuri IRIDEX resping acuzatiile potrivit carora poluarea cu hidrogen sulfurat ar proveni de la groapa de gunoi, sustinand ca in zona sunt si alte locuri unde se depoziteaza deseuri.

"Cei de la Garda de Mediu au facut niste presupuneri. Nu exista nicio dovada fizica, nicio masuratoare care sa incrimineze cu probe depozitul de gunoaie Chiajna. Sunt pur si simplu presupuneri ale diverselor autoritati sau cetateni, fara sa aiba in spate nimic. Aceste masuratori au fost facute la 3, 4, 5 kilometri de noi. In jurul nostru mai sunt o serie de alte facilitati care se ocupa de prelucrarea si tratarea deseurilor si pot fi foarte bine sursa pentru aceste mirosuri", a declarat atunci Liviu Birau, director executiv al IRIDEX Group.