Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a semnat, vineri, propunerea Colegiului Medicilor din Romania (CMR) de majorare a veniturilor medicilor de familie si din ambulatoriu, incepand din octombrie, astfel ca pentru tot anul 2016 este o crestere, in medie, de 13% pe luna pentru medicii de familie si 17% pentru serviciile acordate in ambulatoriu, a declarat pentru News.ro presedintele CMR, Gheorghe Borcean. De asemenea, tot din 1 octombrie se aplica si majorarea remuneratiei pentru garzile facute de medici.

HotNews.roFoto: Hotnews

Propunerile Colegiului Medicilor din Romania au fost facute la sfarsitul lunii iulie, la o intalnire cu ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, si cu presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Radu Tibichi.

"Atunci, Biroul executiv al CMR a propus majorarea veniturilor pentru medicii din asistenta medicala primara, din 1 octombrie, pe care noi ii consideram de mare importanta pentru sistemul de sanatate. Ieri (vineri - n.r.), presedintele CNAS mi-a spus ca a semnat majorarea veniturilor, respectiv cresterea valorii punctului minim garantat per capita (pentru fiecare persoana inscrisa pe lista) si per serviciu la medicul de familie si per serviciu in ambulatoriu", a explicat presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Gheorghe Borcean.

Astfel la medicii de familie, din 1 octombrie, valoarea punctului minim garantat per capita (numar de persoane inscrise pe lista) creste de la 4,3 lei la 4,6 lei, iar valoarea punctului minim garantat per serviciu inregistreaza o crestere de la 2 lei la 2,1 lei.

La 1 iulie, majorarea per capita pentru medicul de familie a fost de la 4 lei la 4,3 lei, iar per serviciu de la 1,9 lei la 2 lei. In ambulatoriu, valoarea puctului minim garantat per serviciu a crescut de la 1,8 lei la 2 lei.

Cumulate, cele doua majorari de la 1 iulie si cea de la 1 octombrie reprezinta o crestere a veniturilor lunare, in medie, cu 13% pentru medicina de familie, iar pentru ambulatoriu cu 17%.

Tot din acesta luna se aplica si majorarea remuneratiei pentru garzile facute de cadrele medicale, conform unei Ordonante de Guvern. Astfel, un rezident de anul III dintr-o unitate clinica va avea o plata neta de 257 de lei in timpul saptamanii, iar o garda pe timpul week-endului va fi platita cu un spor intre 50% si 100%.