Mai multe tinere din judetul Mures, intre care si minore, au fost racolate in ultimii cel putin opt ani de o secta numita "Cercul", ele fiind exploatate sexual de catre liderul gruparii, care a fost arestat preventiv in urma unei anchete DIICOT, in timp ce alti membri ai grupului au fost plasati in arest la domiciliu, relateaza News.ro.

Procurorii DIICOT Targu Mures au dispus, in ultimele 48 de ore, retinerea unor membri ai unei secte, intre care a liderului spiritual, acestia fiind acuzati de constituirea unui grup infractional organizat, trafic de persoane in forma continuata si trafic de minori in forma continuata.

Potrivit unui comunicat de presa remis vineri de DIICOT, liderul spiritual al gruparii se numeste Eusebiu Sebastian Apostolache, iar ceilalti membri cercetati sunt Sinoai Ildiko, Papai Marta, Birtalan Villo si Gothard Veronika.

Procurorii sustin ca "inca anterior anului 2008", Apostolache, Sinoai Ildiko, Papai Marta si suspecta K. N. A., au constituit un grupul infractional cu scopul a trafica persoane si minori, in special fete, precum eleve sau studente.

Cel considerat initiatorul si liderul "grupului infractional organizat cu tendinte sectare", adica Eusebiu Sebastian Apostolache, s-a folosit de alte membre ale sectei numite "Cercul" pentru a recruta tinerele.

"Profitand de vulnerabilitatea acestora, le-au prezentat maestrului spiritual Apostolache, care ulterior le gazduia in locuinta in care se afla la acel moment (si care era denumita casa sfanta). Totodata, membrii grupului profitau de autoritatea spirituala incontestabila exercitata de catre inculpatul Apostolache Sebastian in calitatea sa de <> asupra tinerelor recrutate", arata DIICOT.

Procurorii spun ca "aservirea victimelor fata de inculpatul Apostolache Sebastian si inducerea starii de deplina obedienta a acestora s-a realizat cu ajutorul nemijlocit al suspectei K. N. A si al inculpatelor Sinoai Ildiko si Papai Marta, prin activitatea de recrutare a victimelor, indoctrinarea acestora, izolarea de familie, societate, locuri de munca, cazarea acestora in comunitati inchise, in asa numitele <>, in conditii precare de subzistenta, fiindu-le interzis aproape orice contact cu alte persoane din afara cercului".

In acest context, suspectii ar fi exploatat atat sexual fetele, cat si din punct de vedere material, ele "avand obligatia de a aduce toate castigurile sau banii obtinuti de la parintii acestora in locuinta unde erau tinute inchise, sub pretextul cheltuielilor comune cu mancarea".

Din declaratiile date anchetatorilor de catre victime reiese ca acestea primeau mancare doar o data pe zi, macaroane cu branza, iar noaptea, dupa ritualurile sexuale, li se dadea paine cu gem.

Procurorii spun ca una dintre persoanele cercetate, Birtalan Villo, a fost initial victima, ea fiind racolata cand avea 11 - 12 ani, iar Apostolache "a profitat raportat la discernamantul sau diminuat, de putina experienta de viata a acesteia precum si de labilitatea ei emotional afectiva, reusind sa-i inoculeze acesteia ideea ca prin intretinerea de relatii sexuale cu el, in calitatea sa de maestru spiritual, avea posibilitatea sa progreseze spiritual".

Astfel, liderul gruparii ar fi ajuns sa fie "perceput ca o divinitate" nu numai de catre minora, ci de catre toate celelalte tinere racolate.

"Ulterior, inculpata Birtalan Villo a dezvoltat o relatie de dependenta totala (mentala, afectiva, sexuala). Coroborat cu lipsa mamei sale din tara, si-a dezvoltat aceasta dependenta de inculpat, ajungand ca din victima minora sa devina racolator pentru alte tinere, ce urmau sa fie prezentate apoi inculpatului", arata comunicatul de presa.

In urma perchezitiilor domiciliare care au avut loc in ultimele 48 de ore, au fost identificate si ridicate mai multe sisteme informatice, medii de stocare a datelor informatice, numeroase pietre folosite in cadrul ritualurilor, obiecte sexuale folosite de catre tinerele exploatate la ritualurile de la miezul noptii, pungi in care toate membrele "Cercului" erau obligate sa-si pastreze parul sau unghiile taiate. Ar mai fi fost gasita o masa pe care Apostolache ar fi folosit-o la ritualuri, "punand litere pe ea si apoi cu mana misca un pahar in directia acelor litere astfel incat sa se formeze diferite cuvinte despre care sustinea ca sunt mesaje de la CEHOV 1 catre tinere". Au fost ridicate si numeroasele biletele pe care erau scrise aceste mesaje.

Tribunalul Mures a dispus arestarea preventiva pe o durata de 30 de zile a liderului sectei, iar Papai Marta si Sinoai Ildiko au fost plasate in arest la domiciliu. In cazul inculpatei Birtalan Villo, s-a dispus masura controlui judiciar pe o durata de 60 de zile.

  • Referat procurori: Cea mai mica victima a sectei "Cercul" avea 11 ani si este fiica femeii care le racola pe tinerele care erau exploatate sexual

Femeia care le racola pe victimele sectei "Cercul" si-a lasat fiica de 11 ani sa fie exploatata sexual de catre membrii gruparii, mai arata procurorii DIICOT, potrivit News.ro. Femeia a fost angajata a Universitatii de Arte din Targu Mures si se ocupa de aducerea fetelor la liderul spiritual, ea devenind, in timp, "confidenta" copilelor, iar apoi le inocula ideea ca, pe masura ce se roaga mai mult, vor gasi implinirea sexuala.

Anchetatorii DIICOT noteaza, in referatul prin care au cerut arestarea liderului sectei "Cercul", si profilul principalei racolatoare - Anna Nusa Kelemen, zisa Nusi, care, in calitate de angajat al Universitatii de Arte din Targu Mures, intra in contact cu majoritatea studentelor acestei universitati. Mai mult, femeia si-ar fi adus in secta propria fiica, in varsta de 11 ani, au descoperit anchetatorii.

Ulterior, femeia a fost trimisa de membrii gruparii in Germania, pentru a lucra astfel incat sa poata sa transfere bani catre acestia, care nu aveau alte surse de venit in afara celor obtinute prin exploatarea fetelor. "Pe langa faptul ca erau exploatate sexual de catre Apostolache Sebastian, victimele mai aveau si obligatia de a aduce sume de bani care sa fie folosite, la comun, de catre toti membrii cercului", arata procurorii DIICOT in referatul prin care au cerut arestarea preventiva a liderilor sectei.

"Mai mult, aceleasi masuri de supraveghere tehnica releva pericolul deosebit de mare al activitatilor grupului infractional organizat, in sensul ca, initial numita (...) este victima minora de care inculpatul Apostolache Sebastian a profitat raportat la discernamantul sau diminuat, de putina experienta de viata a acesteia (asa cum rezulta din declaratiile persoanelor vatamate acesta era deja in casa sfanta, la varsta de 11-12 ani) precum si de labilitatea ei emotional afectiva, reusind sa-i inoculeze acesteia ideea ca, prin intretinerea de relatii sexuale cu el, in calitatea sa de maestru spiritual avea posibilitatea sa progreseze spiritual, ajungand sa fie perceput ca o divinitate, nu numai de catre minora, ci de catre toate persoanele vatamate. Ulterior, aceeasi persoana, (...), a dezvoltat o relatie de dependenta totala (mentala, afectiva, sexuala ) si coroborat cu lipsa mamei sale din tara, si-a dezvoltat aceasta dependenta de inculpat, ajungand ca, din victima minora sa devina racolator pentru alte tinere, ce urmau sa fie prezentate apoi inculpatului", se mai arata in documentele de ancheta.

Fetele racolate, noteaza procurorii DIICOT, erau aduse in comuna din Eremitu sau alte locatii abia dupa ce acestea reuseau sa se angajeze ca actrite si astfel sa poate sustine "Cercul" din punct de vedere material.

In discutiile cu acestea, Nusi, "speculand vulnerabilitatile tinerelor", in timp, ajungea confidenta lor.

Dupa ce le castiga increderea, dandu-le tot timpul dreptate si solutii la problemele pe care le aveau, incet, incet le sugera ca exista si o alta cale de a fi fericit in viata, respectiv apropierea de divinitate, iar aceasta apropiere este posibila doar prin orgasm.

"Astfel, tinerele erau puse sa citeasca Biblia, scrierile acesteia fiind interpretate intr-un mod unic de catre Nusa, si zilnic, la ora 12 noaptea, acestea trebuiau sa aprinda o lumanare alba in fata careia sa se roage de 3 ori "Tatal Nostru" dezbracate complet, dupa care trebuiau sa se masturbeze pentru a avea orgasm", se arata in documentul citat.

Cu cat faceau de mai mult timp acest ritual, cu atat erau mai apropiate de Dumnezeu.

  • Liderul sectei "Cercul" le spunea victimelor abuzate sexual ca este in contact cu "Cehov1", inger al lui lui Dumnezeu

Liderul sectei "Cercul" afla informatii intime despre viata victimelor de la femeia care le racola pe tinere, unele dintre ele minore, si care era confidenta fetelor, au mai aratat procurorii, potrivit News.ro. Acesta le spunea apoi ca stie toate acele detalii despre ele de la o fiinta spirituala superioara, denumita Cehov1, primul dintre ingerii lui Dumnezeu, asemuit lui Iisus Hristos, cu care se afla in contact permanent.

Dupa audierea mai multor victime, procurorii DIICOT au ajuns la concluzia ca liderul spiritual al sectei "Cercul", Sebastian Apostolache, le explica adeptelor racolate ca Dumnezeu are noua ingeri principali, care sunt denumiti Cehovi. C1 reprezenta Cehov1 si, in explicatiile lui Apostolache, acesta era Iisus, despre care spunea ca este in contact permanent cu el.

"Sebi mi-a spus ca trupul lui este un "recipient" vizitat periodic de "entitati superioare", pe nume Cehovi si chiar si de spiritul lui Iisus Cristos. Acest lucru mi l-a spus soptit la ureche, motivand ca, in permanenta, este urmarit de alte entitati negative. Am inceput sa ii adresez intrebari despre lucrurile spirituale pe care mi le povestea dar, de fiecare data, imi explica fie prea vast astfel incat eu sa nu pot intelege (imi spunea atatea lucruri incat nici nu imi mai aminteam ce intrebasem de fapt), fie ca inca nu trebuie sa stiu deoarece nu sunt suficient de "evoluata" in calea spirituala incat sa primesc un raspuns direct sau ca aceste lucruri nu depind de el si trebuie sa intrebe divinitatea folosind masa si paharul", le-a spus procurorilor una dintre fete.

Acest ritual al mesei si paharului presupunea ca Apostolache avea o masa cu litere si indrepta paharul catre aceste litere formand cuvinte care ar fi fost, spunea el, mesajele lui Cehov1. In realitate, relateaza martorele, sub masa era o coala A4 cu ajutorul careia trisa.

"Sub masa respectiva, Sebi tinea hartie A4, pe care scria cuvintele formate din miscarea paharului pe acele litere, si pe care, apoi, le comunica tinerelor. De exemplu, atunci cand Cehov1 ii scria "da-ti viata" acesta le comunica faptul ca a primit acest mesaj, si prin urmare, ele trebuiau sa-l astepte pe el cand iese de la dus, dupa care le lua pe rand si intretineau relatii sexuale, pentru ca fiecare "viata" insemna orgasm", se arata in una dintre declaratiile aflat in dosarul DIICOT.

Ca sa isi intareasca pozitia si sa reuseasca sa le convinga pe victime de puterile sale, Apostolache folosea informatiile obtinute de racolatoarea principala, poreclita Nusa.

"Inculpatul, cunoscand toate informatiile obtinute de Nusa despre acele victime, le spunea acestora diferite chestiuni, ce se refereau la viata lor, spunandu-le ca aceste lucruri ii sunt comunicate de o forta supranaturala care este in permanenta cu el, dar pe care ele inca nu o pot vedea si care se numeste CEHOV, el avand repartizat CEHOV1, despre care spunea ca este insusi Iisus", se mai arata in actele procurorilor.

Odata ajunse in anturajul inculpatilor, noteaza procurorii, "persoanele racolate sunt sfatuite de acestia sa rupa legaturile cu familia si sa se izoleze de restul semenilor, formandu-si propriul univers in cadrul grupului, implicandu-se inclusiv in suportarea diverselor cheltuieli financiare pe care le presupune traiului in comun".

Mai mult, arata anchetatorii, tinerele trebuiau sa se abandoneze cu totul, ca fiinte umane, nemaiavand dreptul sa faca absolut nimic fara incuviintarea lui Apostolache, care se recomanda ca "maestrul" in dezvoltarea lor spirituala.

"Acesta era cel care le spunea cand si ce sa manance, cand si cate orgasme sa aiba, cand sa se tunda, cati centimetri din par au voie sa taie, ziua si ora exacta cand au voie sa taie parul si unghiile, dar si faptul ca nu voie sa arunce parul taiat (acesta fiind sufletul omului)", se arata in referat.