Romania a intrat "in familia demna a natiunilor libere" in acest an, iar de acum incolo oamenii publici trebuie "sa-si serveasca institutia, nu sa se serveasca de ea", si avem nevoie de "institutii solide, indreptate catre viitor", transmite regele Mihai I in mesajul de Anul Nou.

"Dupa primul an in Uniunea Europeana, se poate spune ca democratia si libertatile au locul lor stabil in societatea romaneasca", se arata in mesajul preluat de NewsIn. "Stiu ca sunt ramaneri in urma in sanatate si educatie, in conditiile de viata ale oamenilor in varsta si ca exista motive de dezamagire. Dar economia continua sa creasca si sa se elibereze de trecut, politica are dinamism, iar in Legislativul european avem, pentru prima oara, reprezentanti alesi."

Fostul suveran mentioneaza si ca de acum incolo "putem sa incepem sa facem diferenta intre prosperitate si identitate, intre libertati si indatoriri, intre exercitiul politic si respectarea valorilor fundamentale".

Regele Mihai mai spune ca Romania are nevoie de o "Constitutie europeana care sa dea un rol limpede, neechivoc si complementar institutiilor Statului. Este o chestiune de onoare, de respect pentru traditiile noastre si pentru democratie. Astfel se poate desavarsi constructia economica si sociala a tarii noastre."

Regele Mihai isi incheie mesajul de Anul Nou transmis pe 26 decembrie, de la Castelul Savarsin, unde si-a petrecut Craciunul, alaturi de familie, cu o previziune: "Tara noastra va avea un loc in sistemul international daca va sti sa respecte democratia, cultivandu-si instinctul binelui national".