VIDEO Dacian Ciolos: Luam in considerare prelungirea perioadei de subscriptie pentru "Cumintenia Pamantului"
"Doresc sa multumesc celor peste 100.000 de romani care au participat la subscriptia publica pentru achizitia "Cuminteniei Pamantului". S-au strans in patru luni si jumatate peste un milion de euro in acest proces de subscriptie. Cred ca este pentru prima data in Romania cand o suma atat de importanta este stransa intr-o perioada atat de scurta pentru un proiect cu valoare culturala", a spus premierul Dacian Ciolos in mesajul video postat pe site-ul Guvernului si pe pagina sa de Facebook, citeaza News.ro.
El a multumit in special formatorilor de opinie, artistilor, sportivilor care s-au implicat proactiv in procesul de subscriptie si a mentionat cateva cazuri care l-au impresionat mai mult.
"Nu pot sa uit efortul facut de acel sportiv roman care a traversat Canalul Manecii inot pentru a sustine acest proiect sau de copiii din casele de copii din Neamt care au decis sa contribuie cat au putut, in mod simbolic, dar semnificativ pentru ceea ce a insemnat acest proiect. Vreau sa multumesc romanilor din diaspora care au participat in mod activ si care ua dovedit ca radacinile nu se uita si ca au inteles foarte bine valoarea acestui proiect, dincolo de obiectivul achizitiei", a afirmat seful Guvernului.
Faptul ca numarul de donatii a crescut in ultimele zile este inca un motiv pentru care premierul a spus ca Guvernul ia in calcul prelungirea perioadei de subscriptie pentru sculptura lui Constantin Bracusi.
"Doar in ultimele zile au fost trimise peste 20.000 de SMS-uri in sprijinul achizitiei "Cuminteniei Pamantului". Toate acestea ne indeamna sa credem ca acest proiect a fost un succes si de aceea luam in considerare posibilitatea de a prelungi procesul de subscriptie publica. Pentru mai multe precizari vom reveni in zilele urmatoare", a incheiat Ciolos.
Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscriptie nationala "Brancusi e al meu", menita sa sustina achizitionarea de catre statul roman a sculpturii "Cumintenia Pamantului" de Constantin Brancusi, iar suma stransa pana vineri, ziua in care conturile deschise la mai multe banci pentru donatii au fost inchise, este de 1.163.032 de euro.
Modurile in care donatorii si-au aratat sprijinul pentru subscriptia publica au fost originale. Avram Iancu, hunedoreanul din Valea Jiului, a reusit sa traverseze inot Canalul Manecii fara costum de protectie termica, dedicand intregul sau efort "Cuminteniei Pamantului".
Printre personalitatile care si-au aratat deja sprijinul pentru campania de subscriptie publica se regasesc Adrian Ghenie, Neagu Djuvara, Doina Lemny, Nadia Comaneci, Ilie Nastase, Mircea Cartarescu, Dan Perjovschi, Mircea Cantor, Alexandru Tomescu, Vlad Alexandrescu, Tudor Giurgiu, Francois Saint-Paul - ambasadorul Frantei, Razvan Burleanu, Margareta Paslaru, Oana Manea, Alexandru Dedu si Cosmin Alexandru. De asemenea, in spoturile publicitare isi declara sustinerea Maia Morgenstern, Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Andrei Plesu, Iuliana Tudor, Melania Medeleanu, Irina Pacurariu, Dragos Bucurenci, Parintele Constantin Necula, Mariana Lungu, Dan Amariei, Matei Oprina, Cristiana Mongol Stancu, Iv cel Naiv, Virgil Stanescu, Alexandru Tomescu, Cristina Cioran, Gheorghe Hagi, Virgil Iantu, Dora Dumitrescu si Ilie Nastase.
Printre companiile care si-au anuntat implicarea in sustinerea campaniei se numara Bitdefender, PwC Romania, Carrefour, Dedeman, BRD, Uber, Enel, McDonald's, Auchan Romania, Bancpost, Banca Transilvania, OMNIASIG, eMAG, UniCredit Bank Romania, Coresi, New Folder, Unlock, Media Trust, Telekom, Bacania Veche, Dexter Print, Humanitas si Carturesti.
Proprietarii sculpturii "Cumintenia Pamantului", Paula Ionescu si Alina Serbanescu, au acceptat, in martie 2015, suma 11 milioane de euro pentru lucrare si termenul de 31 octombrie, pentru a primi banii pe care statul roman a decis sa ii plateasca pentru lucrarea lui Constantin Brancusi.
Vineri este ultima zi in care romanii mai pot dona pentru Cumintenia Pamantului
Dacian Ciolos, despre donatiile pentru "Cumintenia Pamantului": Oamenii stiu sa se mobilizeze, sa demonstreze respect pentru valori

Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
UPDATE Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități, certificate medical, vor putea învăța online; profesorii vor putea preda online” / Petiție pentru reintroducerea sistemului hibrid
Boeing 737 MAX va zbura din nou în UE. Interdicția impusă acum 22 de luni, după două accidente aviatice, a fost ridicată
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
Say what?!
Deci s-au trimis cam 25 în 3 zile. Revizuiește-ți calculul.
Raspunsul e simplu: probabil ca pretul pe care l-ar primi e de vreo trei ori mai mic decat cei 6 milioane de dolari pe care un (prim) ministru ii da cu larghete din banii oamenilor. Daca scazi si partea ce revine intermediarului, casei de licitatii, etc, ajungi ca proprietarul abia poate spera la un milion de euro.
Pai, pentru cinci milioane de euro, nu merita sa-ti curga niste lacramioare de dragul/grija romanilor care nu mai au pe ce cheltui banii personali? Eh, sa zicem patru milioane; un milion se mai pierde prin diverse "atentii" inclusiv pentru un (prim) ministru - casa de licitatii in folos privat.
Din tara nu poate fi scoasa, asa ca proprietarii pot sa o tina pe televizor sau sa o imprumute unui muzeu contra unei sume de 100.000 EUR/an de ex. Cei 5 mil alocati de guvern ar ajunge pentru 50 de ani.
De ce tinem neaparat sa fie in proprietatea statului?
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/HTML/?uri=CELEX:32014L0060&from=EN
(4) Exportul temporar pentru bunurile culturale mobile clasate in tezaur, indiferent de proprietar sau de titularul dreptului de administrare, va fi avizat de Comisia Nationala a Muzeelor si Colectiilor si va fi aprobat de ministrul culturii si cultelor.
(5) Scoaterea din tara, pe orice cale, a bunurilor culturale mobile pentru care nu s-a obtinut certificatul de export temporar sau definitiv, eliberat in conditiile legii, constituie operatiune de export ilegal.
iar la Art. 38:
(2) Bunurile culturale mobile clasate in tezaur, aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat, pot fi exportate numai temporar.
Deci doar export temporar. Daca nu ai certificat, este export ilegal si atunci intra in functiune legea de mai sus care "readuce obiectul de arta in tara".
Legislatia Europeana spune ca ai nevoie de certificat de export, care poate fi emis sau REFUZAT de fiecare stat in parte, adica ce spune si legea 182/2000.
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=URISERV%3Al11017a
Nu stau sa citesc legile fiecarui stat in parte, dar stiu ca Italia si Franta sunt foarte restrictive la acest capitol. La un search rapid am gasit un sumar care poate te lumineaza in privinta acestor doua tari. Sigur si alte tari au legislatie similara.
http://www.collectionstrust.org.uk/media/documents/c1/a56/f6/000257.pdf
In concluzie, nu am inventat noi apa calda si la momentul de fata, cind se pune problema sa platim 11 mil de EUR, eu sustin ca guvernul ar trebui sa faca o oferta de inchiriere pe termen lung, mai avantajoasa pentru noi din punct de vedere financiar. As merge pina la un avans de 1-2 mil EUR + 100.000 EUR / an timp de XX ani.
Daca proprietarul nu accepta aceasta oferta, nu poate decit sa tina statuia in casa pentru ca *azi* nu poate sa o scoata din Romania.
Pe de alta parte, dupa atata tambalau, nu-nteleg de ce statul roman nu o cumpara si gata.
Suma e mica, scandalul mare, as ca n-are decat musiu Ciolos sa dea o HG si s-a rezolvat problema.
Fara ambasada Rusiei, fara nusce "mari" corporatii, fara alte complicatii...
Sa-mi explice si mie cineva de ce toata ameteala asta.
- va vindeti mosia strainilor sau o pastrati acolo, de dragul amintirilor, ca pe un obiect cu valoare sentimentala ?
Raspunsul la punctul 1 v-ar putea elucida nitel.
2. Din experienta personala, cei care nu doneaza pentru Cumintita, nu doneaza nici pt spitale, nici pt cazuri de boli speciale..mai exact nu se implica in voluntariate si donatii, pt ca ”ei e oameni valorosi, care nu are timp, si nici nu doreste sa saraceste”.
3. Acum o sa va invit la un alt 2-lea act de imaginatie!
Imaginati-va ca ati crescut de mic copil cu Labus, si intr-o zi Labus prinde poarta deschisa si ..ups, dispare!
Care este atitudinea dumneavoastra:
a) lasa ca nu dispare din Romania, ca doar nu trece granita, o sa-l gasesc eu mai incolo, ca in fond si maine mai e o zi; iar ce lasi pe maine, poți face foarte bine si poimaine;
b) lasa ca traim in Bucuresti si cineva o sa-i dea si la Labus un os sa roada, deci nu dispare el de pe fata pamantului, ce naiba!
... acum ca v-am introdus, dumneavoastra puteti incerca si alte actiuni de creatie personala.
Inainte de plecare, asa din usa, o nedumerire mai am: de ce credeti dvs ca peste 6 luni, Guvernul (cel care va fi atunci) nu poate da o HG prin care sa schimbe regulile jocului a.i. Cumintica sa paraseasca RO? Definitiv si irevocabil.
Mai incercati cu viziunea.
2. Dupa cum ati spus "experienta personala"
3. Daca Labus crede ca e mai bine in alta parte, sa se duca din partea mea.. inseamna ca nu l-am tratat cum trebuie de a simtit nevoia sa fuga.
Tot din usa, acelasi guvern poate sa dea o ordonanta prin care Cumintenia sa fie vanduta unui muzeu sau unei persoane particulare.
Dupa mine cred ca Cumintenia ar fi mai apreciata la un muzeu gen Louvre. Sigur ar avea mai multi vizitatori decit Columna de la Tg. Jiu. Eu personal am ajuns la MOMA in NY inainte de Tg. Jiu.
Azi pe tvr 2 Florin Piersic a spus o treba foarte interesanta : ” va astepteam cu drag sa ne spuneti cat de frumosi suntem ca artisti, ca vorbe rele ne-am saturat”.
Wk placut.
PS. Pe aia cu ”e dreptul meu sa comentez”, o stiu. Spuneti-mi ceva nou ;)
un om de afaceri neamt spunea ca acolo unde este nevoie de donatii, statul nu este chibzuit in cheltuirea banilor publici.
Pe soclu scriem: ”de la Conu” sau de la Cornu” ??
:))
Exista destule vorbe de duh despre statueta, cum ar fi remarca unui parinte care a spus ca Brancusi e ca un prieten si el nu-si lasa prietenii la nevoie... sau altul care a explicat cat de relevant este conceptul de cumintenie a pamantului asa cum a fost ilustrat de Brancusi. De ce nu sunt folosite acestea in locul unor date anoste si indemnuri deplasate? Brancusi nu inseamna chiar nimic pentru organizatori?
Daca nu esti in stare sa faci nici donatii cum trebuie, sa nu te miri cand vin la putere nebunii furiosi din PSD si fura, sparg, manelizeaza tot ce straluceste.
#haiLaVot
Parlamentarii cheltuiesc PIB-ul tarii CU MINTE, CU PRIORITATI?
Ei vor sa traga cu pusca la vinatoare, vor pensii speciale, masini top cu sofer, hotel scump si vacante o zi din doua!
NU-S CUMINTI!
Idea e proasta din start! Statul nu are ce achizitiona lucrari de arta! Ca iese prost! Foarte, foarte prost in cazul asta! Statul roman are in administrare lucrari de-a lui Brancusi. Complexul de la Targu Jiu. Ala spalat cu jet de apa.
Asta e o alta "Gala Bute"!
Cat de mare o fi fost leul? O fi fost leul cel acoperit de banca in aur?
Daca nu ar fi fost comunistii la putere, am fi avut toata mostenirea lui Brancusi in tara, asa cum a vrut Brancusi. Dar regimul comunist a refuzat si noi trebuie sa platim sa-i vedem atelierul la centrul Pompidou din Paris!
Comunistii au fost adusi de rusi, aceiasi rusi care-si bat joc de noi acum, prin comentariile ambasadorului lor.