Toate scolile doctorale care functionau pana acum au fost autorizate provizoriu, printr-un ordin al ministrului Educatiei semnat joi, pentru a putea inmatricula studenti doctoranzi in anul universitar 2016-2017. Autorizarea provizoriu a fost necesara pentru ca scolile doctorale nu au fost evaluate extern in ultimii 5 ani, asa cum prevede legislatia in vigoare, astfel incat, in lipsa unei interventii a Ministerului Educatiei, ar fi ramas fara acreditare.

Acordarea unui titlu academicFoto: Agerpres
  • HotNews.ro relata in urma cu 2 saptamani despre situatia scolilor doctorale care riscau la acea data sa nu mai poata exista legal in anul universitar 2016-2017 din cauza lipsei evaluarii periodice care ar fi trebuit efectuata de catre ARACIS in ultimii 5 ani. Vezi aici mai multe despre acest subiect
  • Mircea Dumitru: Nici Ministerul Educatiei si nici celelalte agentii si organisme care trebuiau sa fie implicate in aceasta evaluare nu si-au facut temele astfel ca acum vorbim despre inexistenta scolilor doctorale. (vezi aici declaratia integrala)

Ministrul Educatiei Mircea Dumitru, a aprobat joiordinul care stabileste cadrul legal pentru inmatriculareade noi studenti doctoranzi in anul universitar 2016-2017, anunta Ministerul Educatiei.

Acest document autorizeaza provizoriu, pentru anul universitar 2016-2017, scolile doctorale care functioneaza in cadrul institutiilor de invatamant superior. Metodologia de autorizare provizorie, acreditare si evaluare periodica a scolilor doctorale, pe domenii, urmeaza sa fie aprobata prin Hotarare de Guvern.

Ministerul Educatiei precizeaza ca, in viitorul apropiat, va adopta o solutie legala temporara pentru a acorda institutiilor organizatoare de studii universitare de doctorat posibilitatea de a desfasura examene de finalizare a studiilor doctorale.

De asemenea, ministerul informeaza ca va stabili si cadrul legal pentru demararea procesului de evaluare a scolilor doctorale in vederea obtinerii acreditarii pe o perioada de 5 ani, conform legii.

Ministerul Educatiei a fost nevoit sa aprobe o dispozitie temporara din cauza faptului ca, de la adoptarea Legii Educatiei Nationale (2011) si pana in prezent, scolile doctorale nu au fost evaluate extern in vederea acreditarii.

Legislatia in vigoare stabileste ca fiecare scoala doctorala este evaluata individual, pentru fiecare domeniu in parte, iar evaluarea scolii doctorale se face pe baza performantei si a capacitatii institutionale a fiecarei institutii organizatoare de studii de doctorat (IOSUD) din care face parte scoala doctorala. In lipsa evaluarii, scoala doctorala ramane fara acreditare, prin urmare nu mai poate functiona legal.

Evaluarea scolilor doctorale este realizata de Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) sau de o alta agentie de asigurare a calitatii din tara sau strainatate, inscrisa in Registrul European pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (EQAR). ARACIS este singura institutie romaneasca inscrisa in EQAR, prin urmare singura din tara care poate efectua aceste evaluari.

Evaluarea se face pe baza rapoartelor Consiliului National pentru Cercetare Stiintifica (CNCS) referitoare la calitatea cercetarii si a rapoartelor Consiliului National pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) referitoare la calitatea resurselor umane.

Ordin autorizare provizorie scoli doctorale - OMENCS 5.382_2016