Turcia a ordonat inchiderea a peste 20 de posturi radio si de televiziune, inclusiv un canal cu programe pentru copii, acuzate ca difuzeaza "propaganda terorista", adancind temerile ca starea de urgenta este folosita pentru a reduce la tacere media, informeaza Reuters.

Zarok Tv, un canal turcesc pentru copii, inchis sub motivul sigurantei nationaleFoto: Captura YouTube

Presedintele Tayyip Erdogan a spus ca vrea ca starea de urgenta, de trei luni impusa dupa puciul esuat din iulie, sa fie prelungita si dupa luna octombrie, pentru ca autoritatile sa poata eradica amenintarea miscarii religioase ce este blamata pentru tentativa de lovitura de stat, dar si militantii kurzi a caror insurgenta dureaza de 32 de ani.

Canalele interzise sunt detinute sau operate de kurzi sau de minoritatea religioasa Alevi, potrivit lui Hamza Aktan, director de stiri la IMC TV, o televiziune de stiri ce va fi inchisa.

El a spus ca postul sau TV a obtinut o copie a deciziei luate de autoritati si ca aceasta face referire la puterile conferite guvernului printr-un decret din iulie.

“Nu are nicio legatura cu puciul. Este un efort de amutire a ultimelor media independente ce informeaza despre problema kurzilor si despre abaterile comise de stat”, a spus Aktan.

Printre televiziunile inchise se afla Govend TV, un post de muzica folk si Zarok TV, care transmite desene animate pentru copii in limba kurda.

Potrivit deciziei, este oprita si emisia a 11 posturi radio, pe motiv ca afecteaza siguranta nationala, a mai spus Aktan.

“Turcia a luat la tinta o gama larga de opinii culturale si politice, prin inchiderea difuzorilor pentru minoritati”, spune Robert Mahoney de la Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor.

“Cand guvernul considera pana si programele pentru copii drept o amenintare la securitatea nationala, este clar un abuz al puterilor conferite de starea de urgenta”, a adaugat Mahoney.