Cei trei copii internati la Spitalul "Marie Curie" cu Sindrom Hemolitic Uremic prezinta forme severe ale bolii, a declarat vineri prof. univ. dr. Mihaela Balgradean, seful Sectiei de Nefrologie, citata de Agerpres.

Potrivit medicului si cel de-al treilea copil va fi dializat peritoneal, intrucat functia sa renala s-a deteriorat in ultimele 48 de ore.

"Practic, toti acesti trei copii au forme severe de SHU, necesita terapie de supleere renala, in sensul dializei peritoneale. In cazul fetitei ultime internate, cea care implineste trei zile de cand este la noi, astazi sunt inca in curs manifestari neurologice de tip convulsiv, pentru care are nevoie de un tratament de intretinere sustinut. Cel mai mic dintre ei, copilul din Bucuresti, are opt luni. Cel mai mare este tot un baietel - are un an si opt luni", a precizat Balgradean.

Ea a spus ca cel mai mic copil cu SHU, care are opt luni, se afla internat de aproximativ doua saptamani, la el boala debutand "putin mai particular" cu o forma de anemie severa si cu varsaturi. "Nu a fost un debut foarte tipic, se pare ca el abia acum isi manifesta boala asa cum o stim noi, cu toate laturile ei, inclusiv insuficienta renala acuta. Acum are si insuficienta renala", a spus medicul.

Dr. Balgradean a precizat ca imbolnavirea este cauzata de toxine extrem de invazive care se afla in E-Coli.

"Sursele sunt de fapt reprezentate de produse animale: lapte, carne, dar si apa, legume, fructe. Poate sa fie de vina orice produs care creste pe sol avand in vedere ca acest tip de bacterie se gaseste in materiile fecale ale animalelor cornute. Pasari, domestice, salbatice si mustele sunt vectori care pot transporta aceasta bacterie, deci aceasta toxina", a explicat medicul.

Mihaela Balgradean a spus ca in aceasta vara au mai fost internati alti sase copii cu SHU, la care se adauga cei trei din prezent.

Ea a subliniat ca trebuie respectate masurile de igiena.

"Masurile de igiena, de aici pleaca totul: este vorba de igiena mainilor, igiena alimentelor care se administreaza acestor copii, spalatul cu atentie al legumelor si fructelor, spalatul carnii si prepararii ei adecvate la temperaturi adecvate, adica bine fiarta. Carnea de vita trebuie sa fie foarte bine fiarta. Separarea alimentelor crude de cele preparate, respectiv tocatoarele trebuie sa fie separate atunci cand preparam carnea cruda. Sa avem grija si cu ouale, pentru ca si ele trebuie spalate inainte de a fi folosite", a mai sustinut medicul.