Cu un an inainte de reuniunea Partidului Comunist ce ar putea decide cine il va inlocui pana la urma de la conducerea Chinei, presedintele Xi Jinping ia masuri pentru a reduce puterea unui bloc politic rival si cauta sa puna membri ai factiunii sale in principalul comitet al tarii, au declarat Reuters trei surse apropiate de conducere.

Presedintele Xi JinpingFoto: Agerpres

Xi incerca sa impiedice factiunea tineretului comunist sa domine Comitetul Permanent, format din sapte persoane, la al 19-lea congres de anul viitor, au declarat sursele.

“In niciun caz XI nu va lasa Liga tinerilor sa aiba majoritatea in Comitetul Permanent”, a spus una dintre surse pentru Reuters.

Factiunea, ce odata era una puternica, se zbate sa ramana relevanta dupa ce bugetul anual al Ligii Tinerilor a fost injumatatit anul trecut, iar organizatia a fost acuzata in presa de stat ca este “prea elitista si ineficienta”.

Parerea generala este ca in spatele atacurilor se afla mana lu Xi, au spus sursele, dar si cativa diplomati.

Factiunea este alcatuita din actuali si fosti membri ai Ligii Tinerilor, aripa pentru tineret a Partidului Comunist, ce are 88 de milioane de membri cu varsta intre 14 si 28 de ani.

In ea sunt oficiali guvernamentali si de partid fara un trecut politic deosebit, dar care au fost pregatiti ca potentiali viitori lideri.

In alte vremuri era o treapta catre varful ierarhiei, factiunea fiind o "fortificatie" politica a lui Hu Jintao, cel care l-a precedat pe Xi la presedintie si la sefia partidului si armatei.