Administratia Prezidentiala marcheaza, sambata, Ziua Internationala a luptei impotriva cancerului de san, in semn de solidaritate si empatie cu femeile care sufera de aceasta boala, prin iluminarea Palatului Cotroceni in roz. Sambata, incepand cu ora 19,30, Palatul Cotroceni va fi iluminat in roz, culoare ce simbolizeaza lupta contra cancerului mamar, anunta Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat.

Prin aceasta initiativa, Administratia Prezidentiala se alatura institutiilor care promoveaza importanta preventiei si depistarii precoce a cancerului de san, a doua cea mai frecventa forma de cancer in Romania.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, o treime dintre cancere sunt prevenibile, iar jumatate din decese ar putea fi evitate. Tara noastra inregistreaza deficiente in ceea ce priveste rata de supravietuire a bolnavilor de cancer, una dintre cauze fiind faptul ca boala este depistata cand deja se afla intr-un stadiu avansat. Aceasta situatie este alarmanta si argumenteaza necesitatea adoptarii unui set de masuri care sa puna in prim-plan sanatatea femeii.

In acest context, Administratia Prezidentiala arata ca sustine demersurile societatii civile si ale profesionistilor din sanatate si reitereaza necesitatea educatiei pentru sanatate si a preventiei, care trebuie sa reprezinte prioritatea zero a oricarui sistem de sanatate.