Presedintele Klaus Iohannis a avertizat joi ca Marea Britanie trebuie sa isi asume faptul ca accesul la piata interna a Uniunii Europene este conditionat de acceptarea celor 4 libertati de circulatie: de persoane, marfuri, servicii si capitaluri.

Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

"Trebuie asumat deplin faptul ca accesul la piata interna a Uniunii presupune acceptarea celor 4 libertati", a declarat Iohannis, precizand totodata ca "este un interes reciproc ca UE si Marea Britanie sa mentina o relatie cat mai apropiata dupa Brexit. Este important ca procesul de negociere sa fie gestionat prin dialog inclusiv, de o maniera transparenta, ordonata si predictibila."

"Inchei cu increderea ca UE va iesi mai puternica din aceasta perioada", a aprecizat presedintele intr-un discurs sustinut cu ocazia Reuniunii Biroului Grupului Partidului Popular European, desfasurat la Bucuresti.

  • Discursul lui Klaus Iohannis (sursa: Administratia Prezidentiala)

"Domnule Presedinte,

Doamnelor si domnilor membri ai Parlamentului European,

Stimati invitati

Doamnelor si domnilor,

Gazduim la Bucuresti aceasta reuniune a Biroului Grupului Partidului Popular European intr-un moment de rascruce pentru destinul Europei.

Uniunea Europeana se confrunta astazi cu provocarile pe care le cunoastem cu totii: migratie, terorism si Brexit. Pentru toate acestea trebuie sa gasim raspunsurile cele mai potrivite.

Concluzia pe care am desprins-o cu totii la recentul Summit informal de la Bratislava este aceea ca vrem sa ramanem impreuna. Este cea mai importanta concluzie. Credem in proiectul european, care asigura pacea, democratia si securitatea popoarelor si tarilor noastre.

Dar, dincolo de aceste provocari, exista una poate nu la fel de vizibila, dar cu certitudine la fel de importanta: tentatia populismului si a extremismului, a discursului radical si intolerant.

Cea mai mare familie politica europeana, pe care o reprezentati si din care provin si eu, trebuie sa asume in primul rand misiunea pastrarii si promovarii valorilor europene.

Uniunea Europeana este in primul rand o Uniune a valorilor. Si acesta este un lucru pe care si noi il pierdem cateodata din vedere si, din graba de a rezolva probleme, credem cateodata ca este o Uniune a problemelor tehnice. Cea mai mare greseala pe care o putem face este sa credem ca ele sunt de la sine intelese, ca nu mai sunt necesare dezbateri de principiu si ideologice.

Noi toti cei care credem in libertate si demnitate umana, in democratie, domnia legii in stat de drept, care punem pret pe respectarea traditiilor, dar si pe solidaritate si toleranta, nu putem permite o criza a valorilor, nu putem risca nicio clipa ca ele sa fie puse sub semnul intrebarii.

Cred ca este o provocare si, in acelasi timp, un obiectiv pentru noile generatii de lideri politici, in mod deosebit pentru principalele familii europene, sa mentina si sa cultive atasamentul cetatenilor fata de proiectul european.

Doamnelor si domnilor,

Pentru Romania optiunea este una clara: vrem sa fim parte a nucleului de integrare al Uniunii Europene si sa ramanem puternic implicati in procesul de reflectie privind viitorul acesteia. Romania impartaseste o viziune pro-europeana, articulata in jurul principiilor fundamentale ale proiectului european.

O Uniune puternica si o integrare mai profunda a Romaniei in Uniunea Europeana raman obiective strategice nationale, intrinsec legate de proiectul nostru de dezvoltare pe termen lung. In opinia noastra, interesele nationale pot fi atinse cel mai bine intr-un cadru european, incluziv si functional.

De aceea, este vitala mentinerea realizarilor cheie ale Uniunii - cele patru libertati care asigura fundamentul Pietei Interne, politicile de coeziune, zona euro si, sigur, Spatiul Schengen.

Abordarea unei Europe a 'elitelor', cum se discuta destul de frecvent in ziua de astazi, trebuie depasita in beneficiul unei mai mari apropieri a deciziei de cetatean.

Dar, asa acum spuneam, in egala masura trebuie constientizata responsabilitatea elitelor fata de respectarea valorilor si principiilor fundamentale europene. Altfel riscam sa gestionam, la nivel european, o succesiune de crize identitare, derivand din calendarele nationale electorale.

In acest sens, este important un angajament ferm si constructiv din partea PPE, prin actiune conjugata cu toate fortele mainstream-ului politic european.

Doamnelor si domnilor,

Cu cat ne vom concentra mai mult si mai consecvent pe proiecte si demersuri care ne unesc, care ne fac mai solidari si care incurajeaza coeziunea, cu atat vom fi mai puternici. Vom putea astfel preintampina tendintele de divizare si de fragmentare care din pacate, se pot observa astazi la nivelul Uniunii Europene.

In acest proces, Romania si alte state membre au nevoie de pastrarea instrumentelor europene care sprijina atingerea unei convergente reale si reducerea decalajelor in interiorul Uniunii.

Trebuie sa tinem cont de aceste lucruri atunci cand vorbim de viitorul cadru financiar multianual sau de politica de coeziune.

Dar, pana la urma, politica de coeziune aduce valoare adaugata pentru toate statele membre si pentru constructia comuna in ansamblu, facand Uniunea mai coerenta, mai competitiva si mai performanta pentru toti cetatenii ei.

Doamnelor si domnilor,

In incheiere as dori sa ma refer pe scurt la referendumul britanic. Este un interes reciproc ca Uniunea Europeana si Marea Britanie sa mentina o relatie cat mai apropiata dupa Brexit.

Este important ca procesul de negociere sa fie gestionat prin dialog incluziv, de o maniera transparenta, ordonata si predictibila.

Negocierea trebuie sa se desfasoare in concordanta cu prevederile Tratatelor si cadrul decis la reuniunea Consiliului European din 29 iunie anul acesta.

Ma refer aici la principiul 'nici o negociere fara notificare', dar si la asumarea deplina a faptului ca accesul la Piata Interna a Uniunii presupune acceptarea celor patru libertati.

Inchei cu increderea ca Uniunea Europeana va iesi mai puternica din aceasta perioada si va urez mult succes la dezbateri!

Multumesc!"