Guvernul a aprobat miercuri o Ordonanta de Urgenta potrivit careia metodologia privind modul de calcul si procedura de avizare a preturilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizatie de punere pe piata in Romania, cu exceptia medicamentelor care se elibereaza fara prescriptie medicala, se va aproba prin Hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Sanatatii. In prezent, metodologia de calcul a preturilor maximale la medicamente se stabileste prin Ordin al ministrului Sanatatii.

Actul normativ amendeaza Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Ulterior va fi aprobata Hotararea prin care se va adopta metodologia privind modul de calcul si procedura de avizare a preturilor maximale ale medicamentelor.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, modificarea a fost facuta de Guvern pentru a aduce mai multa claritate legislativa si predictibilitate. Pana acum, aceasta lipsa de predictibilitate a avut impact atat asupra asupra accesului pacientilor la medicamentele necesare tratamentului, cat si asupra mediului farmaceutic din Romania. De asemenea, actuala metodologie cuprinde dispozitii neclare, ambigue si greu de implementat in ceea ce priveste pretul maximal si calcularea acestuia. Trebuie mentionat, de asemenea, ca decizia este luata de Guvern in conditiile disparitiei a peste 1.500 de produse din cele 5.430 existente pe lista medicamentelor compensate si gratuite, din 2015 pana in 2016, fapt ce ingreuneaza accesul pacientilor romani la unele medicamente, se mai precizeaza in comunicat.

Romania reglementeaza preturile maximale pentru medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala, compensate si gratuite. Aceste preturi formeaza lista Canamed, lista de preturi maximale ale medicamentelor inovative si generice, pe baza careia se stabilesc preturile de referinta si de decontare in cadrul sistemului asigurarilor sociale de sanatate. Canamed reprezinta baza contractului cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. CNAS deconteaza medicamentele din listele A, B, C si D la nivelul acestor preturi din Canamed avand in vedere protejarea asiguratilor fata de costurile tratamentelor in caz de imbolnavire. In functie de lista pe care se afla medicamentele, nivelul de compensare variaza: 50% pentru lista A, 90% pentru lista B, 20% pentru lista D si 100% pentru lista C. Pentru medicamentele din programele nationale de sanatate, pentru a proteja pacientii CNAS plateste pana la 120% din pretul celui mai ieftin generic de pe piata.

Actuala metodologie de calculare a pretului a fost aprobata prin Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 75/2009. Desi aceste norme au impact major asupra mediului farmaceutic din Romania, precum si asupra accesului pacientilor la medicamente necesare tratamentului, pana la aceasta data nu au fost facute studii de impact care sa justifice alegerea unei metodologii sau a alteia.

"Articolul 8^1 introdus in anul 2015 de fostul ministru al Sanatatii, presupune ieftinirea cu 35% a unui numar limitat de medicamente, asa numitele medicamente off-patent, tratamente inovatoare care au devenit produse generice in piata. Desi orice ieftinire a medicamentelor este, in principiu, de salutat, efectele secundare ale unei astfel de masuri asupra accesului la medicamente trebuie luat in considerare. Conform analizei expertilor independenti ai Bancii Mondiale si a reprezentantilor celei mai importante institutii de sanatate publica, London School of Economics, masura ar duce la disparitia de pe piata a unor medicamente esentiale. De asemenea, aceasta masura nu ar avea niciun impact asupra bugetului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate deoarece CNAS deconteaza in functie de pretul genericului si nu al medicamentului off-patent", se mai precizeaza in comunicat.