Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri o serie de masuri pentru a incuraja implicarea copiilor si tinerilor juniori in activitati si competitii sportive. Concret, Executivul a aprobat finantarea activitatilor sportive plecand de la selectie, instruire, pregatire si realizarea de competitii sportive ale copiilor si juniorilor mici, precum si ale persoanelor cu nevoi speciale, in baza unor proiecte si programe ale federatiilor sportive nationale, se arata intr-un comunicat.

In acest sens, se modifica Hotararea Guvernului nr. 311/2003 privind aprobarea infiintarii pe langa Ministerul Tineretului si Sportului a unei activitati finantate integral din venituri proprii.

Potrivit noilor reglementari, Programele Sportive Nationale vor fi promovate, dezvoltate si implementate prin competitii sportive organizate cu sprijinul directiilor judetene pentru sport si tineret.

De asemenea, s-a creat cadrul legal pentru dezvoltarea Programului national "Centre nationale pentru pregatirea sportiva a juniorilor mici". Programul va permite finantarea de actiuni de selectie, pregatire sportiva si participare la competitii a copiilor si juniorilor mici, pentru a parcurge etapele pentru performanta sportiva, pe baza proiectelor si programelor propuse de federatiile sportive nationale.

Ministerul Tineretului si Sportului va dezvolta, impreuna cu structurile implicate, un set de activitati cu rol educativ, social, de sanatate si recreere, precum:

  • jocuri de miscare cu rol in dezvoltarea fizica si psihica a copiilor: podul de piatra, stafeta cu mingea, treci peste rau, lupul si oile;
  • jocuri sportive bilaterale care implica dezvoltarea spiritului de echipa, competitiv, sentimentului de sacrificiu, dorintei de a castiga si de autodepasire, prezenta de spirit: fotbal, baschet, handbal, volei;
  • trasee utilitar-aplicative (tarari, catarari, escaladari, transport de greutati etc.) ce conduc la dezvoltarea deprinderilor motrice, imbunatatirea capacitatii de coordonare, cresterea vitezei de reactie;
  • crearea unor grupuri de tip team-building pentru cresterea gradului de participare individuala si formarea capacitatii de lucru in echipa;
  • jocuri sportive pentru persoanele cu nevoi speciale: baschet in fotoliu rulant, fotbal redus, futsal (fotbal pentru nevazatori), global, para-triatlon;
  • sport in cartiere: minifotbal, baschet 3x3, minihandbal;

Aceste activitati se vor derula pe perioada scolara si universitara, precum si in timpul liber si au drept obiectiv scop cuprinderea populatiei scolare/universitare in practicarea sistematica a sportului, pentru copiii si tinerii cuprinsi in sistemul de invatamant, respectiv prescolari, invatamant primar, gimnazial, liceal si universitar.

De asemenea, hotararea adoptata astazi de Guvern stabileste ca sportivii romani participanti la Cupa Davis, la Cupa Federatiei-FEDCUP la tenis si la Cupa mondiala la rugby, precum si antrenorii acestora si alti tehnicieni, vor putea fi premiati de Ministerul Tineretului si Sportului pentru performantele deosebite obtinute.

Pana in prezent, potrivit prevederilor HG nr. 311/2003, puteau fi premiate doar rezultatele deosebite obtinute la campionatele mondiale, campionatele europene, Jocurile paralimpice, Jocurile Francofoniei, precum si alte persoane.