Sprijin american pentru securitatea Romaniei si pentru lupta anti-coruptie: SUA vor colabora cu Romania pentru constituirea brigazii multinationale NATO si pentru promovarea statului de drept
Departamentul de Stat si-a luat aceste angajamente privind sprijinirea Romaniei intr-o Declarație Comună privind implementarea Parteneriatului Strategic intre cele doua tari, declaratie prilejuita de cea de-a cincea reuniune a unui grup de lucru romano- american (Task-Force).
In declaratia Departamentului de Stat se mai arata ca "SUA și România au evidențiat importanța eforturilor continue de promovare a democrației, statului de drept". De asemenea, in declaratie se arata ca "angajamentul și reziliența României în a apăra aceste valori și în a continua să progreseze în domenii precum aplicarea legii, guvernare responsabilă și anti-corupție constituie un exemplu puternic în acest sens".
In acest comunicat, cele doua tari "își exprimă susținerea pentru o piață regională a energiei mai transparentă, predictibilă, integrată, diversificată și competitivă".
In acest sens, se va acorda o "atentie speciala" pentru realizarea interconectorilor de gaz între România, Bulgaria, Ungaria și Austria, și între România și Republica Moldova, precum și pentru accelerărea dezvoltării rezervelor off shore din Marea Neagră.
Statele Unite se angajeaza, de asemenea, sa coopereze "pentru includerea României în Programul Visa Waiver".
Textul complet al Declarației Comune privind implementarea Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI între România și Statele Unite ale Americii
„Cea de-a V-a ediție anuală a Dialogului de Parteneriat Strategic dintre Guvernul Statelor Unite ale Americii și Guvernul României s-a desfăşurat la Washington, la 26 septembrie 2016. Parteneriatul Strategic se fundamentează pe angajamentul comun pentru valorile democratice – statul de drept, piață liberă, respectarea drepturilor omului și relațiile inter-umane. Cele două guverne au reafirmat aceste principii și s-au angajat să conlucreze asupra unei game de teme de interes.
Statele Unite ale Americii și România au evidențiat importanța eforturilor continue de promovare a democrației, statului de drept și bunei guvernări pentru păstrarea unor societăți deschise și sustenabile. Angajamentul și reziliența României în a apăra aceste valori și în a continua să progreseze în domenii precum aplicarea legii, guvernare responsabilă și anti-corupție constituie un exemplu puternic în acest sens. Vom continua să cooperăm în ceea ce privește promovarea programelor comune de dezvoltare și asistență tehnică pentru Republica Moldova, Balcanii de Vest, precum și în alte zone.
Cooperarea robustă în domeniul securității reprezintă o componentă vitală a Parteneriatului Strategic dintre România și SUA. Pe baza proiectelor de succes, cum ar fi operaționalizarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice de la Deveselu, cei doi parteneri vor continua să coopereze bilateral și în NATO pentru a asigura implementarea rapidă și completă, până în 2017, a angajamentelor Summit-ului Aliat de la Varșovia, în special constituirea brigăzii multinaționale conduse de România, asigurarea prezenței aeriene și maritime Aliate întărite în regiunea Mării Negre, susținute de un program consolidat de exerciții și antrenamente întrunite și multinaționale. Totodată, SUA și România au convenit să își consolideze activitatea în ceea ce privește comunicarea strategică, combaterea terorismului și cooperarea în domeniul securității cibernetice.
Statele Unite ale Americii și România își exprimă susținerea pentru o piață regională a energiei mai transparentă, predictibilă, integrată, diversificată și competitivă. Vom acorda prioritate schimbului de experiență în ceea ce privește elaborarea politicilor în domeniu și expertiza de cercetare. Acordăm o atenție specială realizării interconectorilor de gaz între România, Bulgaria, Ungaria și Austria, și între România și Republica Moldova, precum și accelerării dezvoltării rezervelor off shore din Marea Neagră. Un regim de taxare transparent și stabil, care permite investiții suplimentare pe termen lung în sectorul de explorare și producție din România, precum și dezvoltarea de programe în domeniul energiei sustenabile pentru a combate schimbările climatice și a încuraja investițiile în sectoarele de tehnologii avansate din domeniul energiei din România sunt de importanță deosebită.
Comerțul și investițiile sunt dimensiuni cruciale ale Parteneriatului nostru Strategic, deoarece oferă avantaje comune și regionale, stimulează creșterea economică reciprocă și asigură prosperitatea comună. Vom continua să cooperăm pentru reforme semnificative ale mediului de afaceri prin Planul de Acțiune al României pentru implementarea unor măsuri de bună guvernare în economie. Vom acorda prioritate misiunilor reciproce de comerț și investiții și programelor destinate să sprijine micile întreprinderi, tinerii antreprenori și comunităţile inovatoare de start-up. Ne afirmăm susținerea pentru un Parteneriat Transatlantic ambițios, cuprinzător și reciproc avantajos privind Comerţul şi Investiţiile dintre Statele Unite și Uniunea Europeană.
Parteneriatul dintre țările noastre este stimulat de schimbul liber și deschis de idei și de angajamentul pentru dezvoltarea oportunităților educaționale. Vom dezvolta pe mai departe fundamentul solid al programului Fulbright dintre SUA și România, punând accentul asupra unei cooperări mai strânse în domeniul cercetării și inovării. Infrastructura de expertiză și de cercetare pot susține o gamă largă de explorări științifice. Statele Unite și România vor continua să acorde prioritate vizitelor reciproce și schimburilor inter-umane; ne angajăm să implementăm pe deplin măsurile de creștere a securității din cadrul legislației aferente Programului Visa Waiver şi să cooperăm pentru includerea României în Programul Visa Waiver.
Cea de-a V-a ediţie anuală a Dialogului de Parteneriat Strategic a inclus reprezentanți din partea ambelor guverne și a fost găzduit de Departamentul de Stat al Statelor Unite. Părțile au convenit ca următoarea reuniune anuală să se desfăşoare în România, la București, în anul 2017.”

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Daca se face spre noi Putin, Germania va programa o intalnire cu Franta pe aceasta tema intr-o luna, timp in care noi am fi kebab!
Singura optiune realista pentru noi este masiv pro SUA.
Acum optiunea asta nu vine moca. O parte din costul descurajarii trebuie platit de noi, Pe langa asta, ne trebuie o armata care sa ne faca un pion important in zona!
Adica "eu sunt mic, nu stiu nimic".
Cheia se afla pe aici: "Acordăm o atenție specială realizării interconectorilor de gaz între România, Bulgaria, Ungaria și Austria, și între România și Republica Moldova, precum și accelerării dezvoltării rezervelor off shore din Marea Neagră".
Rusia e si ea f. paradita economic, de pe vremea lui Borsi Eltsan.
Faptul că o mare parte a populației e semi-analfabetă și nu are nici o competență acolo e dezastrul românesc. În România un om care are o pregătire profesională bună își va găsi întotdeauna de muncă, în schimb asistații sociali se vor plânge tot timpul că nu au de muncă, însă preferă să nu facă nimic și să stea pe 200-300 de lei acasă.
Serios? De aia sunt azi 14.000 medici in Occident?
Asa, ca exemplu...
este ca si cum ai acuza cazacii de la Kaz Munay de furtul Rompetrol, cand ai putea mai degraba sa il intrebi direct pe Ponta.
Daca tu nu simti efectul mafiilor din Ro inseamna ca o duci bine, cu peste 3000 lei leafa net.
Sau nu locuiesti in tara dar stii tot ce e pe aici.
Nu conteaza ca inarmeaza state teroriste, nu conteaza ca vine pozitii de ambasador prin clinton foundation, nu conteaza ca a furat nominalizarea si democratii au ajutat-o prin metode cum nici in Romania nu vezi, nu conteza ca FBI si-a batut joc de ancheta "email server", nu conteaza ca este o ipocrita care isi schimba pozitia de la o zi la alte, nu conteaza ca Obama a spus clar ca este foarte corupta and she would say anything to win, a mintit congresul sub juramant, a lasat oamenii sa moara in Benghazi, a mintit in povestea Bosnia sniper fire, a fost pro TTP, anti-gay, pro fracking, este omul bancilor, al pharma, si cel mai important este omul industrie de razboi.
Asa ca America nu mai are cum sa dea lectii decat celor din Coreea de Nord.
Europa, stransa de gat de interesele economice ale unor grupuri, se prostitueaza in fata unor brute aburite de votca.
Prima conducta de gaze naturale din Urss catre Europa vest (Pomarnii-Urengoi) a fost instalata in 1984 sub obladuire Usa. Pt. ca nu exista alta varianta pt. a dezvolta Europa.
A fost cum ai zis, evident, iar in 1990 am trecut "in viu" de la stapanirea lui Ivan la stapanirea lui Uncle Sam. Tot fara referendum.
Amigo, nu toti cei ce critica politica Usa sunt comunisti. Vezi ca in Occident ploua cu manifestatii anti-Nato. Ca nu le da la Cnn, e partea a 2-a.
Cu rusii ne-am lamurit, lasa sa vedem cum e si cu americanii, caci singuri am vazut cum ne descurcam! Ma uit la Coreea de Sud, Japonia si Germania ce rau a ajuns. Ajuta-ne Doamne sa ajungem rau ca ei!
2-Niciun imperiu nu ne iubeste.
3-Pana una alta fii pe pace, suntem baza militara Usa.
4-Critic eu politica U-sa, dar ma uit la Seinfeld, ascult Guns and Roses si citesc Bellow. Deci nu am nimic cu poporul american, care, si el, face demonstratii anti-guvern big time. Dar nu le da pe Cnn.
Schimburile economice dintre SUA si Rusia sunt de 36 de miliarde.
Rusia e al treilea partener economic al UE, in schimb nu e in primii 25 pentru SUA.
As zice ca e putin mai usor pentru americani sa arate batul, decat le e europenilor.
UE reprezinta 51% din exporturile Rusiei, in schimb SUA reprezinta 2%, asa ca oricum pe rusi ii doare in opinca de listele pe care le tot fac americanii.
Americanii nu au nicio parghie reala sa-i linisteasca pe rusi, singurii care ar putea-o face ar fi europenii, dar aici ar iesi o lupta de care pe care din care ar castiga americanii si chinezii.
Ce inseamna asta? A fost vreun referendum cu cine "vrem"?
Oricum RO nu decide nimic. Si niciunul dintre imperii nu ne iubeste. Si fii pe pace, tara e baza milurara Usa.
Atentie insa - Inca nu s-a dovedit in "real action" ca Nato ne asigura vreao "securitate" fata de pericolul Rusia. Eu unul cred ca e mai multa reclama.
Insa lectura forumurilor, pe HN etc., e adesea foarte stresanta, daunatoare sanatatii, sa citez si eu o vorba...:-(
Ei produceau gazele !
Ti-e teama ca vin americanii sa-ti extermine elitele, ca iti devalizeaza tara si isi lasa armata de ocupatie pe teritoriul tau vreo 20 de ani? Ti-e teama ca o sa-si impuna americanii un sistem bazat pe teroare care nu-ti recunoaste nici cele mai fundamentale drepturi? Ti-e teama ca ce lasa americanii in urma n-o sa poata fi reparat nici la 50 de ani dupa ce au plecat? De cine si ce ti-e teama mai exact, postacule?
2-Vezi ce "freespeech" mai este azi in U-sa.
3-DA, multionationalele fura big time toate natiile lumii. Si fac si dezastre pt. care nu platesc (vezi Deepwater Horizon BP Golf Mexic, sau Chevron Pungesti-VS).
4.Antiamerican pa dracu in fiecare seara ma uit la Seinfeld.
Nu vrei nici Exxon, nici Rusia, probabil nici UE nu e in totalitate pe gustul tau. Suntem cumva printre primele 5 puteri ale lumii? Nu. Si atunci ce vrei de fapt?
Psighiatria/psighaloghia romaneasca ce sorginte au?! Nu cumva pravoslavnika!?
Bravo, toata increderea! :-( :-P