Guvernul bulgar a nominalizat-o pe Kristalina Georgieva, vicepresedinte al Comisiei Europene, drept candidat pentru postul de secretar general al ONU, dupa ce alta candidata propusa de Sofia, Irina Bokova, a ajuns pe locul 6 dupa un al treilea vot secret din Consiliul de Securitate, transmite Reuters.

Kristalina Georgieva, noua propunere de comisar bulgarFoto: Banca Mondiala

Nominalizarea Georgievei, un important vicepresedinte al CE, responsabila cu bugetul blocului comunitar, mareste sansele ca Bulgaria sa preia sefia organizatiei globale, a spus premierul Boiko Borisov intr-o sedinta de guvern.

Borisov spusese pe 13 septembrie ca daca Bokova nu se va clasa pe primele doua locuri in votul secret de pe 26 septembrie din Consiliul de Securitate, guvernul o va inlocui.

Schimbarea a fost facuta la recomandarea ministrului de externe, Daniel Mitov, care a declarat ca Georgieva are sanse bune sa castige cursa pentru functia de secretar general al Organizatiei Natiounilor Unite.

Si Borisov a apreciat ca va fi un candidat de succes, mentionand apelurile facute ca urmatorul lider ONU sa fie o femeie din Europa de Est.

Mitov a spus si ca Bulgaria cauta sa fie sprijinita de toate tarile est-europene.