Mai multe persoane, intre care s-a aflat si Marius Bostan, fost ministru al Comunicatiilor, au participat, marti seara, la Ambasada Rusiei, la protestul "Doneaza un cent pentru Rusia", initiat pe Facebook, "ca sa nu ramanem datori asa cum sunt rusii fata de noi cu niste zeci de tone de aur", anunta News.ro. Participantii au strans 15 euro, in eurocenti si monede de 10 si 50 de bani, si i-au donat ambasadei, ai carei reprezentanti au transmis ca ii vor da pentru achizitionarea sculpturii "Cumintenia Pamantului".

Initiatorul evenimentului, jurnalistul Tiberiu Lovin, a fost primit in ambasada de consilierul pentru probleme de presa al diplomatului rus la Bucuresti, care a acceptat suma stransa de participanti si a transmis ca o va dona pentru achizitionarea sculpturii "Cumintenia Pamantului": "A primit banii. A spus ca ii va dona mai departe si va publica chitanta pe Facebook. Mi-a explicat ca acei bani (100 de euro, n.r.) nu sunt, de fapt, ai ambasadei, ci ai functionarilor ambasadei si ca maine vor publica o declaratie pentru ca el nu este bun vorbitor de limba romana si nu ar vrea sa greseasca", a declarat jurnalistul la iesirea din Ambasada Rusiei.

El a adaugat ca misiunea diplomatica va cere scuze pentru neintelegere, intrucat nu a existat intentia de a jigni romanii. "Ei isi vor cere scuze ca noi nu am inteles, ca, de fapt, nu au vrut sa ne jigneasca, ci, din contra, sa refacem relatiile si sa fie bine, sa nu mai vorbim despre trecut, care a fost rau", a adaugat Lovin, precizand ca se astepta ca la eveniment sa nu participe foarte multe persoane.

La randul lui, Marius Bostan, fost ministru al Comunicatiilor, a declarat ca gestul ambasadorului Rusiei nu ii face cinste nici lui si nici cetatenilor pe care ii reprezinta si nu considera ca rusii ar avea intentia sa jigneasca romanii: "Este vorba despre modul in care a pus problema si filmul produs ca o reactie la o initiativa privata. Cred ca e o greseala a ambasadorului, o gafa, o aroganta", a spus fostul ministru.

Alti participanti la eveniment s-au declarat, de asemenea, nemultumiti de spotul publicat de Ambasada Rusiei, cu mentiunea ca nu suma donata este deranjanta.

Unul dintre participanti a ales sa doneze marti pentru ca "mesajul ambasadei a fost denigrator" mai ales pentru familia lui, pentru ca bunicul sau a fost deportat in Siberia. El mentionat ca Federatia Rusa ar trebui sa se concentreze pe retrocedarea teritoriului si patrimoniului, fara sa mai aminteasca vreodata de ororile comise de URSS.

Ambasada Rusiei la Bucuresti a anuntat luni "o contributie financiara modesta" pentru recuperarea de catre statul roman a sculpturii "Cumintenia Pamantului". Anuntul a fost facut pe Facebook, unde ambasada a publicat si un videoclip in care se spune ca "armata rusa si armata romana au luptat impreuna, in Primul Razboi Mondial, pentru independenta Romaniei", iar in Al Doilea Razboi Mondial "armata sovietica si armata romana au luptat impreuna pentru independenta Europei".

"Istoria adevarata n-a fost scrisa de actori in platoul de filmare. Istoria adevarata a fost scrisa cu sange pe campul de lupta. Primul Razboi Mondial - armata rusa si armata romana lupta impreuna pentru independenta Romaniei. Al Doilea Razboi Mondial - armata sovietica si armata romana lupta impreuna pentru independenta Europei. Industrializarea Romaniei - Romania se reconstruieste economic si social cu sprijinul Uniunii Sovietice. Copiii trebuie sa invete istoria adevarata. Ambasada Federatiei Ruse in Romania doneaza pentru "Cumintenia Pamantului". Romania trebuie sa isi recupereze valorile, copiii trebuie sa invete istoria adevarata", este mesajul videoclipului publicat pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis marti ca apreciaza contributia Ambasadei Rusiei la recuperarea patrimoniului national romanesc, considerand insa "mai putin explicabila asocierea acestui demers cu un mesaj media care promoveaza o viziune proprie asupra unor capitole din istoria relatiilor bilaterale, cu atat mai mult cu cat este vorba de un domeniu despre care cea mai in masura sa se pronunte este Comisia comuna de istorici romano-rusa".