Presedintele Klaus Iohannis a anuntat in urma sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii de marti ca Brigada 2 infanterie Rovine va prelua rolul de brigada multinationala, in urma unei decizii a Ministerului Apararii Nationale. Brigada are sediul in Craiova si acolo va functiona si bridaga multinationala, a precizat Iohannis. Presedintele a adaugat ca in 2017 ar urma sa fie anuntata capacitatea initiala a acestei brigazi, iar "in varianta cea mai optimista" in 2018 brigada va fi functionala.

Sedinta CSATFoto: Administratia Prezidentiala

Intrebat ce state vor mai participa la brigada, in afara de Bulgaria si Polonia, presedintele a aratat nu poate dezvalui la aceasta data cu cine se mai negiociaza.

"In aceasta faza nu e oportun sa va spun cu cine mai negociem, vom face acest anunt cand stim sigur cine si cu ce efective participa, cum va arata aceasta brigada, pentru ca asta depinde si de cum vede NATO aceasta brigada", a declarat Iohannis.

Iohannis a mai precizat ca in sedinta de marti s-a discutat pe larg despre situatia industriei de aparare, ajungandu-se la concluzia ca este necesara reorganizarea Companiei Nationale Romarm, "pentru a o face mai performanta, mai credibila si suficient de mare pentru a deveni un partener serios pentru investitori". In acest sens, "se va lucra intens" in special la ministerul Economiei si Apararii.

"E nevoie urgenta de corelarea nevoii de dotare a armatei si oferta Romarm", a afirmat Iohannis, adaugand ca aceste aspecte nu au fost tratate corespunzator timp de mai multi ani.

  • HotNews.ro a transmis LIVE TEXT principalele declaratii ale presedintelui

Marti, la ora 12:00, a inceput sedinta trimestriala a Constiului Suprem de Aparare a Tarii, sedinta care are loc la o zi dupa anuntul demisiei lui Mihai Razvan Ungureanu de la conducerea Serviciului de Informatii Externe. Temele de discutii anuntate pentru sedinta de marti a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii sunt: implementarea deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varsovia, masurile necesare pentru inlaturarea amenintarilor generate de un aflux masiv de imigranti, nivelul de securitate cibernetica al institutiilor publice din Romania sau sistemul de sanatate publica si starea de sanatate a cetatenilor.

Principalele declaratii ale presedintelui Klaus Iohannis:

  • Am avut teme importante pentru securitatea nationala de discutat.
  • Am avut pe ordinea de zi o tema cu titlul planul de actiune pentru implmentarea deciziilor de la summitul NATO de la Varsovia.
  • La discutia anterioara in CSAT s-a infiintat un grup de lucru pentru elaborarea unui plan concret de aplicare a deciziilor NATO.
  • Acest grup s-a constituit, a lucrat si a prezentat azi planul in CSAT.
  • Acest plan nu este, evident, comunicabil.
  • Un alt punct de pe ordinea de zi e in stransa legatura cu acest punct: constituirea si operationalizarea brigazii multinationale.
  • E vorba de brigada multinationala pe care am tratat-o separat pe ordinea de zi.
  • Pot sa va spun in premiera ca s-au facut pasi foarte importanti pentru punerea in practica a deciziei.
  • MApN a decis care unitate din Romania se va constitui in aceasta brigada: Brigada 2 infanterie Rovine, care va prelua rolul de brigada multinationala.
  • Brigada are sediul in Craiova si acolo va functiona si bridaga multinationala.
  • Am avut pe ordinea de zi strategia privind evolutiile din Orientul Mijlociu.
  • Chestiune foarte importanta care s-a adus pe ordinea de zi pentru ca CSAT a dorit o prelucrare a unei prime informari a MAE.
  • Avem o abordare sustenabila care prevede reluarea relatiilor, in special economice, cu aceste tari, relatii care partial au fost intrerupte de razboiul din Siria.
  • Pentru Romania aceasta zona e in continuare importanta.
  • Am discutat relatia dintre Romania si Moldova, o tema foarte importanta pentru noi, ma intereseaza foarte mult.
  • Am constatat in informarea ministrului Afacerilor Externe un lucru care se observa si cu ochiul luiber: relatia trebuie sa devina mai performanta, mai pragmatica si mai previzibila.
  • S-a decis sa se lucreze pe o strategie pe termen mediu si lung care va stabili cum ne vom pozitiona in aceasta relatie.
  • Evolutia din Moldova a aratat ca partidele pro-europene au dificultati si aceste dificultati s-au vazut foarte bine dupa alegerile parlamentare.
  • E nevoie de o relatie imbunatatita, faptul ca Romania sprijina Moldova cu o finantare importanta - e doar un inceput, noi credem ca e nevoie de o implicare mult mai importanta si e nevoie de implicarea noastra in constructia si intarirea institutiilor democratice.
  • Avem o tema care apare periodic si care am considerat ca e foarte importanta si am avut o discutie ampla pe situatia industriei de aparare.
  • S-a prezentat situatia Companiei nationale Romarm, cu probleme, cu oportunitati, si am discutat destul de mult.
  • E nevoie de o reorganizare pentru a o face mai performanta, mai credibila si suficient de mare pentru a deveni un partener serios pentru investitori.
  • E nevoie urgenta de corelarea nevoii de dotare a armatei si oferta Romarm.
  • Aceste aspecte nu au fost tratate corespunzator multi ani.
  • Se va lucra intens in special la ministerul Economiei si Apararii.
  • O tema foarte importanta in special in actuala situatie geopolitica a fost evaluarea privind nivelul de securitate cibernetica.
  • Au fost incercari pentru a merge in Parlament, pana acum fara un succes notabil.
  • Este in pregatire actul la nivelul guvernului si pana la finalul anului va fi finalizat acest proiect de lege.
  • E nevoie de imbunatatirea considerabila a nivelului de constientizare in domeniu.
  • Azi, foarte mult societati furnizoare de utilitati sunt complet informatizate.
  • Imaginati-va ce s-ar putea intampla la un atac cibernetic de exemplu asupra unui sistem de apa potabila dintr-un mare oras.
  • Acest lucru teoretic e posibil daca o entitate doreste sa porneasca un astfel de atac.
  • Trebuie sa ne protejam infrastructura cibernetica la toate institutiile publice.
  • O tema foarte importanta am avut o informare legata de sistemul de sanatate publica si starea de sanatate a cetatenilor din partea ministrului Sanatatii.
  • Ni s-a prezentat abordarea fata de problema infectiilor nozocomiale, unde ministrul ne-a informat ca s-au facut pasi foarte importanti in zona clarificarii legislative, a reglementarilor, inclusiv pentru biocide, in zona investitiilor necesare pentru infrastructura.
  • S-au facut pasi importanti in reglementare, in modul in care se planifica investitiile, dar mai e foarte mult de lucru pentru a implementa aceasta legislatie si pentru a ajunge efectiv la investitia propriu-zisa.

Intrebari:

1.Despre protestele la Ambasada Rusiei

Klaus Iohannis: Nu comentez actiunile unei ambasade. Asta va face ministerul Afacerilor Externe

Reporter: Veti discuta cu ambasadorul?

K. Iohannis: Daca vorbim de initiativa de a protesta, daca oamenii s-au simtit jigniti sau li s-a partu ca nu se prezinta anumite lucruri asa cum trebuie si vor sa isi arate dezacordul atunci sigur Romania e o tara unde astfel de actiuni sunt posibile.

2. Legat de relatia cu Moldova, strategia va cuprinde si viziunea privind o eventuala unire?

K.Iohannis: Solicitarea noastra a fost ca in cel mai scurt timp sa se constituie acest grup de lucru, MAE cu SIE, cu SRI cu administratia prezidentiala si strategia trebuie sa se adreseze tuturor temelor importante.

Am atras atentia ca trebuie sa facem o deosebire clara intre abrordari foarte serioase pe care putem sa le avem si abordari poppulist-electoraliste care e posibil sa apara, fiindca vom avea la noi campanie electorala si aproape in acelasi timp in Moldova.

Discutia despre o eventuala unire se va trata in strategia pe care o vom trata in CSAT la sfarsitul anului.

3. V-a contacat Mihai Razvan Ungureanu, ati discutat?

K. Iohannis: Nu am sa adaug nimic fata de ce am discutat aseara.

4. In afara de Bulgaria si Polonia, ce state vor mai participa la brigada?

K. Iohannis: In aceasta faza nu e oportun sa va spun cu cine mai negociem, vom face acest anunt cand stim sigur cine si cu ce efective participa, cum va arata aceasta brigada, pentru ca asta depinde si de cum vede NATO aceasta brigada.

Noi credem ca in 2017 vom fi in stadiul sa declaram capacitatea initiala a acestei brigazi.

In varianta cea mai optimista in 2018 brigada va fi functionala, deci la capacitate nominala.

5. Tariceanu a cerut garantii ca veti respecta votul la alegeri. Ce garantii oferiti?

K. Iohannis: Dl Tariceanu nu am ce garantii sa ii dau, dar romanilor am ce garantii sa le dau.

Le-am dat cand am preluat mandatul, cand am jurat ca voi respecta legile si voi face tot ce imi sta in putere in avantajul Romaniei.

E juramantul cel mai important pe care il face un presedinte si orice puenre sub semnul intrebarii este o obraznicie politica.

6. Ati primit vreo informare legata de Bucuresti, de cererile de insolventa?

K. Iohannis: Chestiunea e de competenta autoritatilor locale proaspat alese, asteptam sa rezolve.

Guvernul e foarte interesat sa participe in aceasta rezolvare, putem sa fim optimisti ca se gasesc solutii

Ar fi revoltator daca bucurestenii ar ramane fara apa calda sau incalzire.

7. Despre dezbaterea prezidentiala din SUA.

K. Iohannis: Imi permit sa nu comentez acest aspect.

8. Despre premiul pe care il va primi in Germania.

K. Iohannis: Eu merg acolo ca sa primesc acest premiu pe care il consider un premiu pentru Romania.

E cel putin notabil ca o fundatie importanta din Germania tine sa acorde un premiu presedintelui pentru felul in care Romania stie sa gestioneze fenomenul coruptiei.

E o recunoastere publica a faptul ca Romania se comporta foarte bine in aceasta lupta anticoruptie

9. Despre legea securitatii cibernetice. Ar fi mai bine sa treaca prin ordonanta de urgenta?

K. Iohannis: E foarte probabil ca legea sa fie prezentata viitorului Parlament.

A dus la foarte multe discutii care in esenta au ajutat la elaborarea ei.

Actualul Parlament se va ocupa de campanie si mi se pare normal ca aceasta chestiune sa nu fie tema de campanie ci o tema care se dezbate in noul parlament

10. Despre absenta sefilor SRI. Au motivat?

K. Iohannis: Bineinteles, doar nu credeti ca lispesc nemotivat.

Dl Hellvig se afla intr-o deplasare externa pe care am aprobat-o si am stiut de ea si a fost reprezentat de directorul adjunct specialist pe subiectul discutat azi.