Umplerea frigiderului cu produse alimentare si expirarea acestora inainte de a fi consumate a devenit, din pacate, o obisnuinta la romani, a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, intr-o conferinta de specialitate, informeaza Agerpres. "Asa cum se spunea ca singura solutie de a reduce consumul de benzina si de combustibili fosili este sa creasca pretul, probabil ca la asta se va ajunge si pe piata agro-alimentara", a mai declarat ministrul, avertizand ca atunci cand populatia vada pe un kilogram de carne pretul corect, atunci va gestiona acest produs cu mult mai mare atentie, potrivit Digi24.

Achim IrimescuFoto: Agerpres

"Omenirea va ajunge la o criza alimentara si acest fapt a condus si la orientarea catre ceea ce se arunca si ceea ce se degradeaza, pentru ca sunt doua elemente diferite. Mai util ar fi sa avem in vedere si modificarea mentalitatilor, in Romania. Cred ca Romania are capacitatea de a rezolva aceasta problema. Avem un grup de lucru la nivelul ministerului, format din 25 de entitati publice si private si sper ca, pe termen lung, sa avem rezultate in combaterea risipei alimentare. Consumatorul trebuie sa stie cum se comporta fata de produs. Problema se pune tot mai acut pe viitor fata de consumul de alimente. Stim cu totii ca actualmente, in Uniunea Europeana, fara subventii, nu s-ar putea produce produse la preturi accesibile pentru consumatori. Din pacate, la romani s-a constatat o obisnuinta in a-si umple frigiderul si, dupa un timp, sa se constate depasirea termenului de valabilitate inainte de consum. Recunosc, si mie mi s-a intamplat acest lucru. Deci, trebuie sa ne schimbam comportamentul alimentar", a spus Irimescu.

Ministrul a continuat facand o comparatie cu situatia pretului combustibilului: "Asa cum se spunea ca singura solutie de a reduce consumul de benzina si de combustibili fosili este sa creasca pretul, probabil ca la asta se va ajunge si pe piata agro-alimentara. Cand vei da pe un kilogram de carne pretul corect, in mod cert vei gestiona acest produs cu mult mai mare atentie", potrivit Digi24.

Potrivit sefului de la Agricultura, in tarile vestice exista asociatii care se ocupa de redistribuirea alimentelor aflate in apropierea termenului de expirare, la preturi modice, pentru populatia defavorizata.

"Deja in Vest s-au infiintat forme care se ocupa cu redistribuirea alimentelor la preturi modice pentru patura saraca a populatiei, pentru a accesa alimente care sunt in termen de garantie si se mai pot consuma. Interesul nostru este sa aruncam cat mai putin la cosul de gunoi", a subliniat ministrul.

Potrivit acestuia, sumele care se pierd sunt foarte mari.

"Numai la cati bani se aloca in agricultura pentru subventii, ne putem da seama de impact. Daca ne uitam la bugetul european, circa 40 de miliarde de euro, anual, se cheltuiesc in agricultura. Sunt foarte multe solutii. Pe de alta parte, exista riscul ca o mare parte dintre alimente sa fie lasate la un pret mare pana la momentul expirarii lor. Este extrem de important sa dezvoltam si solutii. Sigur, trebuie sa gestionam foarte bine si termenele la care expira alimentele, dar si comportamentul nostru ca si consumatori. Poate vi s-a intamplat ca un produs, care trebuie sa stea la o anumita temperatura, a stat aruncat pe un alt raft, iar de buna credinta il cumperi si constati acasa ca acesta nu mai e bun de consum', a afirmat Achim Irimescu.

Federatiile si asociatiile reprezentative din domeniul alimentar si din cel de ambalaje participa, marti, la conferinta de lansare a campaniei de responsabilitate sociala "Reducem risipa alimentara. Pretuim hrana", initiata de Asociatia Facem Romania Bine, in parteneriat cu Eurexpo si Romexpo.

Evenimentul are loc in marja expozitiei internationale Pack Expo, organizata la Romexpo, dedicata tehnologiilor pentru productia de ambalaje si solutii de ambalare.

Campania "Reducem risipa alimentara. Pretuim hrana!' isi propune sa sensibilizeze opinia publica in legatura cu protejarea resurselor naturale si a risipei de hrana, dar si referitor la promovarea unei impachetari corecte, ca masura concreta de reducere a deseurilor.