Un studiu realizat de Agentia Nationala Antidrog arata ca aproape o treime dintre adolescentii care au implinit varsta de 16 ani au fumat cel putin o tigara in ultimele 30 de zile, iar aproape 20% dintre acestia fumeaza zilnic, desi legea interzice vanzarea de tutun catre minori, scrie Mediafax.

Efectele fumatuluiFoto: Agerpres

Studiul realizat de Agentia Nationala Antidrog in 2015, pe un esantion de 3.500 de elevi, arata ca 51,7% dintre adolescentii cu varste de pana in 16 ani au fumat cel putin o tigara de-a lungul vietii. Acelasi studiu releva ca 30,1% dintre elevi au fumat cel putin o data in ultimele 30 de zile, iar 19, 8% dintre minorii chestionati recunosc ca fumeaza zilnic.

"Consumul de tutun in randul adolescentilor din Romania continua sa inregistreze valori ridicate. Chiar daca s-a inscris pe o linie descendenta fata de anul 2003, in 2015 se mentine la valori similare cu cele din 2011, cu aproape 10% mai mult fata de media Uniunii Europene", a declarat medicul pneumolog Magda Ciobanu.

Studiul a mai aratat ca aproximativ 23% dintre adolescenti au fumat prima tigara inainte sa implineasca varsta de 14 ani.

Totodata, a fost realizat si un studiu la nivelul persoanelor adulte care fumeaza, pentru a se stabili in ce masura sunt afectati romanii de legea anti-fumat care a intrat in vigoare in aceasta primavara si in Romania. Rezultatele arata ca 61,1% dintre fumatori sustin prevederile actualei legi, prin care se interzice aprinderea unei tigari in spatiile inchise, in mijloacele de transport in comun si chiar in masina de serviciu.

Ca urmare a datelor acestui studiu, dar si a intentiei parlamentarilor de a modifica legea anti-fumat, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, alaturi de secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat, au sustinut o conferinta de presa pentru a trage un semnal de alarma cu privire la efectele pe care tutunul le are asupra copiilor.

"Este clar ca populatia nu isi doreste modificarea acestei legi. Legea anti-fumat a fost atacata insa in Parlament, chiar de medici cu renume, care au adus amendamente ce pun in pericol sanatatea tuturor romanilor, amendamente care permit in realitate sa se fumeze in orice spatiu inchis. Romania ar deveni un caz unic in lumea civilizata, am deveni, potrivit tuturor expertilor pe care i-am consultat, prima tara care imblanzeste legile anti-fumat", a declarat ministrul Sanatatii.

La randul sau, Raed Arafat a sustinut necesitatea mentinerii actualelor reglementari, sugerand chiar o posibila inasprire a normelor.

"Sansa sa faci un infarct, un accident vascular cerebral, sa faci o boala pulmonara sau diferite tipuri de cancer cresc odata cu fumatul. La 20 de ani, tinerii care fumeaza au deja afectiuni pe care nu le cunosc, dar pe care le vor resimti la 35-40 de ani. Eu as prefera sa nu mai plateasca taxa de viciu si sa nu mai fumeze, pentru ca astfel ar fi si mai ieftin pentru sistemul public de sanatate", a declarat Arafat.

Legea anti-fumat a intrat in vigoare la data de 17 martie 2016 si interzice fumatul in orice spatiu inchis cu cel putin doi pereti si un acoperis, indiferent de materialul din care sunt construite. Practic, nu se mai poate aprinde tigara in niciun club, restaurant sau bar, dar nici in incinta institutiilor publice sau a firmelor.

Senatul Romaniei a adoptat, insa, o serie de modificari prin care se va permite fumatul in spatii special amenajate si inscriptionate corespunzator, fara a fi stabilita o limita privind dimensiunea unei astfel de camere. Dar, pentru ca aceste noi norme sa fie aplicate, trebuie ca si Camera Deputatilor sa aprobe proiectul de modificare a legii anti-fumat.