Purtatorul de cuvant al presedintelui Klaus Iohannis, Madalina Dobrovolschi, a afirmat, luni, cu privire la posibilitatea unei nou cereri DNA dupa demisia lui Gabriel Oprea din Senat, ca Presedintia asteapta sa se desfasoare toate etapele procedurale, regulamentare si constitutionale in acest caz, urmand ca apoi seful statului sa aiba un punct de vedere. Gabriel Oprea a anuntat ca va demisiona din Senat, dar nu a depus inca o instiintare oficiala, precizeaza News.ro.

Madalina DobrovolschiFoto: Presidency.ro

"Evident ca sunt etape procedurale pe care le asteptam si noi aici, la Administratia Prezidentiala, sa aiba cursul normal si cursul natural. (...) Sunt pur si simplu etape procedurale care tin de regulament, de Constitutie, care trebuie sa se desfasoare sub auspiciile Parlamentului. Asadar, din acest punct de vedere, eu pot sa spun doar ca asteptam sa decurga toate lucrurile in modul natural, etapele procedurale si cu siguranta ca, in linia modului in care a comunicat de obicei pe acest subiect, domnul presedinte va avea un punct de vedere", a explicat Dobrovolschi, intrebata daca Iohannis asteapta o noua solicitare din partea DNA dupa demisia lui Gabriel Oprea.

Renuntarea lui Gabriel Oprea la calitatea de senator nu conduce automat la urmarirea sa penala pentru ucidere din culpa in cazul politistului Bogdan Gigina, fiind necesare noi acte procedurale pentru o eventuala punere a sa sub acuzare, dat fiind ca, la momentul accidentului, Oprea detinea functia de ministru de Interne.

Potrivit articolului 109, alineatul 2 din Constitutie, "numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor".

Semnificatia acestui articol a fost explicata prin Decizia 270/2008 a Curtii Constitutionale care a statuat ca, in cazul ministrilor care, la data cererii procurorilor de incuviintare a urmaririi penale, retinerii sau arestarii preventive, sunt si parlamentari, cererea va fi trimisa Camerei din care face parte. Daca respectivul ministru nu este parlamentar, cererea va fi trimisa presedintelui Romaniei.

"Cat priveste conjunctia "si", in textul art. 109 alin. (2) ea semnifica sfarsitul unei enumerari, care confera fiecareia dintre cele trei autoritati o competenta proprie. Textul constitutional exclude atat competenta cumulativa a cererilor celor trei autoritati publice, cat si competenta alternativa intre cele trei autoritati", se arata in decizia CCR.

Astfel, este discutabil din punct de vedere juridic daca procurorii pot trimite la Cotroceni cererea care le-a fost respinsa in Senat, fara a administra probe noi in cazul lui Gabriel Oprea. Cert este ca procurorii vor trebui in continuare sa tina seama de calitatea lui Oprea de fost membru al Guvernului, fapt care necesita o incuviintare speciala care este stipulata atat in Constitutie, cat si in Legea 115/ 2009 a raspunderii ministeriale.

Gabriel Oprea a anuntat ca va demisiona din Senat, dar nu a depus inca o instiintare oficiala.