Curtea Penala Internationala (CPI) de la Haga va formula luni verdictul in primul caz de distrugere a patrimoniului cultural. Pentru prima data in istoria Curtii, acuzatul, jihadistul malian Ahmad al-Faqi al-Mahdi, a pledat vinovat. Al Mahdi este acuzat ca a distrus mausolee din Timbuktu, clasate in patrimonul mondial al umanitatii.

Barbatul a condus intentionat atacuri impotriva a 9 mausolee si a moscheii Sidi Yahya, distruse cu tarnacoape, sape si dalli, in perioada 30 iunie - 11 iulie 2012.

Personajele venerate inmormantate in acele mausolee distruse au atras pentru Timbuktu supranumele de orasul celor 333 de sfinti, considerati protectori ai orasului. Oamenii se rugau la ei pentru casatorii, pentru ploaie sau pentru sanatate, dar aceste practici sunt considerate pagane de catre adeptii islamului dur.

Dar, Statutul de la Roma, pe baza caruia functioneaza Curtea Penala Internationala de la Haga, considera distrugerea patrimoniului cultural drept crima de razboi.

In luna august Ahmad al-Faqi al-Mahdi a recunoscut ca a distrus 14 dintre cele 16 mausolee ale orasului Timbuktu, precum si o moschee care dateaza din anul 1400, in timpul raidurilor islamistilor radicali, care au avut loc in 2012. Ahmad a declarat in fata instantei ca regreta "stricaciunile cauzate de actiunile sale".

In martie, Ahmad a fost acuzat de "crime de razboi pentru directionarea intentionata a atacurilor asupra monumentelor istorice si cladirilor dedicate religiei", potrivit instantei. "Atacurile deliberate impotriva proprietatilor culturale au devenit actuale arme de razboi", a declarat atunci procuroarea CPI Fatou Bensouda.