Secretarul de stat Raed Arafat a declarat pentru News.ro ca nu intelege afirmatiile sefului Corpului de Control al premierului, Valentin Mircea, potrivit caruia oamenii nu ar trebui sa se bazeze pe institutiile statului roman in cazul unui mare cutremur, adaugand ca autoritatile si-au facut treaba si ca "oamenii trebuie sa aiba incredere in institutiile statului. Noi ne bazam pe increderea oamenilor".

Raed ArafatFoto: Agerpres

Arafat a precizat ca nu se poate spune ca autoritatile au esuat pentru ca nu a fost nevoie de nicio interventie in cazul seismului din noaptea de vineri spre sambata.

"Sincer, sunt ingrijorat. Nu am inteles acea afirmatie. In primul rand, ca noi am comunicat, iar prima informare pe aplicatia telefonica a Departamentului pentru Situatii de Urgenta a fost la ora 3 dimineata. Oamenii trebuie sa aiba incredere in institutiile statului. Noi ne bazam pe increderea oamenilor", a explicat, pentru News.ro, dr. Raed Arafat.

"Daca o persoana crede ca noi mergem la o conferinta ca sa ne <>, atunci rog acea persoana sa vina cu noi si sa vada ce facem. Statul face tot posibilul pentru ca, in cazul unor catastrofe, sa poata salva cat mai multe vieti. Avem mai multe parteneriate internationale pentru pregatirea medicilor pentru situatii de urgenta. Mai mult, in acest an vor veni si primele echipamente pentru cautare si salvare la cutremur. Acestora li se adauga programul de educare lansat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), prin Departamentul Situatiilor de Urgenta (DSU) si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU)", a adaugat Arafat.

Seful Corpului de Control al premierului, Valentin Mircea, a criticat sambata pe Facebook modul in care institutiile statului, dar si televiziunile de stiri au reactionat la cutremur, subliniind ca ele nu si-au facut treaba corespunzator atunci cand vine vorba de comunicarea cu cetatenii/publicul dupa cutremurul din noaptea de vineri spre sambata.

Intr-un comentariu initial scris pe Facebook la o ora de la cutremur, Valentin Mircea spune ca "Daca acest cutremur ar fi fost un exercitiu privind pregatirea pentru un mare cutremur, acesta tocmai a esuat, in aspecte elementare: informarea publicului, coordonarea rapida a reactiei."