Vicepremierul Vasile Dincu, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, a declarat sambata, pentru Agerpres, ca in Romania se implementeaza programul RO-RISK, care se incheie in acest an, prin care se definitiveaza strategia de raspuns la cutremur, insa va fi nevoie de pregatirea populatiei pentru o situatie de urgenta.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Noi continuam in anii care vin, avem un plan ambitios pentru a schimba legea ca sa ne permita sa reconstruim, sa consolidam cladirile cu risc seismic I si vom schimba mai multe legi in acest sens. Avem un plan ambitios de dotari, avem un plan pentru urmatorii ani de reconstructie a unor cladiri si de consolidare pe bani europeni, in jur de 520 milioane de euro. Avem un program, RO-RISK, care se incheie anul acesta si care este un program prin care definitivam strategia de raspuns la cutremur, insa va trebui sa pregatim populatia. O componenta foarte importanta este cultura populatiei, pregatirea ei pentru o situatie de urgenta, o situatie de criza. Mai trebuie sa pregatim autoritatile, dar in fiecare an avem un program destul de consistent in care facem toate aceste lucruri, mai trebuie sa facem si multe investitii pentru asta. Dar in acest moment, asa cum am studiat, timp de trei saptamani am avut la dispozitie sa luam - impreuna cu Ministerul Afacerilor Interne, cu IGSU - toate documentele care exista, sa inspectam bazele materiale, baza de echipament. Eu sunt multumit, am fost surprins placut de stadiul in care e dotarea, dar va trebui sa facem mult mai mult", a aratat Vasile Dincu, ca raspuns la o intrebare referitoare la recentul cutremur din Romania.

El a precizat ca a facut o evaluare a stadiului pregatirii institutiilor specializate pentru a interveni in caz de dezastre si, desi exista dotari si planuri de interventie bine puse la punct, "niciodata nu esti pregatit pentru neprevazut".

"Romania este in acest moment pregatita din toate punctele de vedere si al dotarii si al specialistilor pe care ii avem - ISU in ultimii ani s-a dotat, avem planuri de mobilizare, planuri de urgenta, planuri de reconstructie, dar un cutremur vine intotdeauna cu ceva nou. O catastrofa naturala intotdeauna aduce ceva nou si nu poti sa fii niciodata sigur ca esti pregatit pentru orice", a sustinut Vasile Dincu. '