Avocatul Poporului, institutie condusa de Victor Ciorbea, s-a sesizat din oficiu in cazul epidemiei de rujeola si cere explicatii Ministerului Sanatatii in legatura cu o presupusa incalcare a articolului privind dreptul la viata si la integritate fizica si psihica, ocrotirea sanatatii si protectia copiilor si a tinerilor, anunta Mediafax.

Vaccinurile copiilorFoto: MorgueFile.com

"Avocatul Poporului solicita, intre altele, Ministerului Sanatatii sa comunice motivele pentru care din luna aprilie si pana in prezent, proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie a copiilor nu a parcurs nici o etapa prevazuta de lege, in vederea reglementarii la nivel de act normativ a situatiei ce face obiectul sesizarii din oficiu a institutiei Avocatul Poporului", arata Avocatul Poporului, intr-un comunicat.

Solicitarea vine in conditiile in care, potrivit institutiei conduse de Victor Ciorbea, la data de 8 aprilie 2016, in cadrul unei emisiuni televizate, un reprezentant al Ministerului Sanatatii a declarat ca un proiect de lege al carui initiator este ministerul prevede ca vaccinarea sa devina obligatorie, urmand ca in cel mai scurt timp acesta sa fie pus in dezbatere publica: "Din verificarile intreprinse de catre Avocatul Poporului reiese ca proiectul de lege sus-mentionat nu se afla inca in dezbatere publica, pe circuitul de avizare interinstitutionala si nici pe ordinea de zi a celor doua camere ale Parlamentului Romaniei. La data de 22 septembrie 2016 Ministerul Sanatatii preciza faptul ca proiectul de lege se afla inca in faza de avizare interministeriala, urmand ca in cel mai scurt timp sa fie pus in dezbatere publica", se arata in comunicat.

Avocatul Poporului mai solicita Ministerului Sanatatii sa comunice daca a organizat campanii nationale de informare in vederea convingerii parintilor cu privire la utilitatea vaccinarii ROR; care este gradul de accesibilitate al parintilor la serviciile medicale, in vederea respectarii calendarului de vaccinare a copiilor si daca exista sau au existat probleme cu distributia vaccinului ROR.

Ministerul Sanatatii a anuntat miercuri ca in Romania au fost inregistrate 675 de cazuri de rujeola in decursul a opt luni, fiind inregistrate trei decese, anul trecut fiind inregistrate doar sapte cazuri de imbolnavire: "Comparativ cu anul 2015, cresterea este mai mult decat alarmanta. In tot anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeola si niciun deces. Ministerul Sanatatii condamna in cei mai duri termeni campaniile iresponsabile impotriva vaccinarii copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, in inmultirea cazurilor de rujeola de zeci de ori intr-un singur an."

In Romania, in ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR, a mai informat Ministerul Sanatatii.