Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, este invitata vineri de CSM la o discutie cu magistratii pe tema recentelor greve din Justitie declansate pentru ca magistratii nu sunt multumiti, printre altele, de nivelul salariilor.

Intr-o postare pe Facebook acum doua zile, ministrul arata ca se poate vorbi de salarii nedemne in magistratura doar in comparatie cu state membre de top din Uniunea Europeana, insa nu si raportat la alte categorii profesionale din tara precum: medici, profesori sau posturi de nivel inalt din aparatul administrativ central.

"Salarii nedemne azi? Poate ca da. Daca ne raportam in mod absolut la state membre de top. Irlanda e exemplul preferat. Discutabile salarii sub aspectul raportarii la medici, profesori sau cele mai multe functii de top din aparatul administrativ central. De aproximativ 1 la 6, alaturi de Bielorusia si Rusia (apud CEDO). In Irlanda suntem la 1 la 2", scria miercuri Raluca Pruna pe pagina sa.

Ministrul a mai precizat ca salariilor magistratilor li se adauga si alte venituri:

"As fi dorit sa se fi vorbit transparent in Memorandum despre venituri salariale: care includ pentru toata magistratura si grefieri chirii sine die (600 euro lunar in Bucuresti, de exemplu). Chiar si pentru magistrati pensionari acum trecuti in avocatura ¬ never mind venitul din avocatura. Sau despre pensii de 1 miliard de lei vechi pe luna, pe o scapare a legii. Sau despre diurna de 2% pe zi pentru toti cei detasati din alta localitate (inclusiv membrii CSM). Toate acestea sunt posibile pe temeiul fortarii unor legi neriguros redactate. Care nu sunt impecabile, recunosc. Vezi toate guvernele pana la acesta", afirma ministrul Pruna.

Grefierii si personalul auxiliar din circa 16 instante din tara au declansat luni diverse actiuni de protest, fiind nemultumiti, printre altele, de "lipsa totala de comunicare a ministrului Justitiei" si neaplicarea uniforma a OUG 20/2016, a declarat pentru HotNews.ro presedintele executiv al Federatiei Pro Just, Raducu Petcu.

Protestul personalului de specialitate are loc in contextul numultumirilor magistratilor care doresc, intre altele, cresterea veniturilor cu 18%. Aproape o suta de instante au adoptat in adunari generale "Memorandumul privind justitia", o prima masura de protest, anunta Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania. Magistratii vin cu o serie de revendicari, cele mai importante fiind cele de natura salariala.

Magistratii doresc sa fie inclusi in ordonanta prin care Guvernul Ciolos a acordat majorari de venituri doar pentru anumite categorii de bugetari, medici si profesori.