Romania a demonstrat ca-si poate controla frontierele, a declarat premierul Dacian Ciolos, intr-un interviu acordat Agerpres, adaugand ca tara noastra acorda sprijin vecinilor acolo unde este nevoie si le solicita colaborarea unde pot sa fie presiuni mai mari.

"Important este sa aratam in continuare ca putem sa controlam frontierele. Romania a demonstrat lucrul acesta pana acum. Am avut discutii (.

..) cu domnul ministru Tudorache (ministrul Afacerilor Interne, Dragos Tudorache - n.r.) pe acest subiect. De altfel, dansul va participa la o intalnire la nivel inalt organizata in Austria, o intalnire informala legat de ruta balcanica de migratie. Romania nu e pe aceasta ruta, dar semnalul pe care vrem sa-l dam, si prin participarea domnului ministru Tudorache, este ca acordam sprijin vecinilor nostri acolo unde este nevoie si le solicitam, in acelasi timp, colaborarea pentru a putea mentine controlul la frontierele bulgaro-romana si sarbo-romana in primul rand, acolo unde pot sa fie presiuni mai mari", a spus premierul.

Dacian Ciolos a subliniat ca, la New York, unde a participat la Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite si a prezentat si pozitia Romaniei pe tema migratiei, tara noastra nu si-a asumat obligatii in plus, in afara de cele deja asumate la nivel european.

"Cred ca nu e nici in sprijinul refugiatilor - adevaratilor refugiati - sa existe aceasta trecere ilegala a frontierelor. Trebuie ca Uniunea Europeana sa fie in masura sa controleze acest proces si, odata controlat acest proces, apoi, in interiorul Uniunii Europene, suntem constienti ca trebuie sa ne asumam anumite responsabilitati, dar aceasta asumare trebuie sa ramana una voluntara si nu impusa de undeva de sus. In mod voluntar, in urma discutiilor si deciziilor care au avut loc la nivel european, Romania si-a asumat anumite obligatii. Vreau sa fiu foarte clar: nu ne-am asumat obligatii in plus aici, la New York, in afara de cele care sunt deja asumate la nivel european", a punctat el.

Premierul a mai spus ca Romania poate sa ajute logistic, material si cu personal calificat pentru protejarea frontierelor, remarcand in context rolul tarii noastre in cadrul FRONTEX.

"Romania este foarte activa in cadrul FRONTEX si cu personalul calificat acolo, dar si cu dotari, capacitati materiale pe care le avem, dar si in politica de relocare ne-am asumat un anumit lucru. (...) Principala modalitate prin care putem controla acest proces al azilantilor este controlarea conflictelor si contributia la stingerea conflictelor", a adaugat prim-ministrul.