SUA sunt in febra alegerilor prezidentiale. Cine va fi capul statului american se decide in 8 noiembrie, respectiv in 18 decembrie 2016. La prima data se decid electorii, la cea de-a doua acestia isi vor da votul, un proces considerat "practic formal". E un sistem complicat, cap-coada, si care se finanteaza cu sute de milioane de dolari. Cum functioneaza el si cum funtioneaza alte treburi americane a explicat Dean Thomson, catorva zeci de liceeni din Arad. O misiune lejera, aproape informala, insa foarte interesanta, care a aratat ca prietenia americano-romana functioneaza si pe alte paliere.

Dean Thompson la AradFoto: Hotnews

Intalnirea lui Thompson cu elevii de la colegiile nationale "Preparandia – Dimitrie Tichindeal, "Elena Ghiba Birta si "Vasile Goldis“ a avut loc in sala Concordia a Bibliotecii Judetene "A.D. Xenopol“ din Arad. Dupa un tur prin toata sectiile bibliotecii, ghidat de directorul acesteia, Florin Didilescu, adjunctul misiunii diplomatice a SUA la Bucuresti s-a putut asigura ca raftul cu carti americane este la locul lui si prezinta interes pentru cititorii aradeni. Despre inaugurarea acestui American Shelf, de catre ambasadorul Hans Klemm, si care este un vector de promovare a culturii americane, am relatat in luna aprilie a acestui an.

In cadrul prezentarii de joi, care, dupa cum a mentionat Dean Thompson, nu este una "de partizanat politic, ci strict informativa“, s-a reconfirmat cat de complicat, laborios si costisitor este sistemul electoral din SUA. Insa acesta funtioneaza si traseaza reperele unei democratii care porneste de jos, pentru a filtra progresiv optiunile politice si a ajunge, intr-un final, sa decanteze sansele a doar doi candidati ramasi in cursa: cei mai rezistenti, cei mai bine sustinuti.

La momentul realizarii prezentarii de slide-uri care exemplificau vizual "Drumul spre Casa Alba", candidata Conventiei Democrate, Hillary Clinton, conducea in preferintele electoratului american. Intre timp, dupa aparentele probleme de sanatate ale acesteia si exploatarea acestora agresiva in mass-media, de catre staff-ul comunicational al contracandidatului sau republican, Donald Trump, sortii alegerilor din SUA par mai indecisi ca oricand.

Aceste fineturi ale duelului electoral prezent au fost insa mai putin interesante pentru liceenii din Arad, care si-au adresat spontan intrebarile, intr-o surprinzator de fluenta limba engleza, pe chestiuni mai generale. Cum ar fi "cine il numeste pe vicepresedintele Americii“, "cat costa campania electorala a candidatilor“, "care este repartitia teritoriala a preferintelor pentru cele doua partide aflate in cursa“, "cum voteaza diaspora lor“, etc.

La ultima intrebare, Thompson a detaliat procesul indicand necesitatea inscrierii cetatenilor americani intr-un registru electoral dedicat, procedeu similar celui care se vrea implementat actualmente in Romania, pentru alegerile parlamentare din toamna, dupa ani de controverse si umilinte ale romanilor din diaspora, care au stat, pentru a vota, la cozi.

Referitor la tema care "ii arde“ cel mai tare pe romani, si anume desfiintarea vizelor pentru SUA, Thompson a spus ca demersul actual de obtinere a vizei este unul nebirocratic si care dureaza putin timp. In ce priveste programul Visa-Waiver, acesta este, in SUA, reglementat de legislatia statului american. Potrivit acesteia, statele scutite de vize trebuie sa indeplineasca niste criterii. "Romania indeplineste unele dintre acestea, insa nu pe toate“, a explicat oficialul american.

Dean Thompson este adjunctul sefului misiunii diplomatice a SUA la Bucuresti si membru de grad superior al corpului diplomatic (Senior Foreign Service). El are douazeci de ani de experienţă in diplomatia americana. In ultimii ani, Thompson a fost consul general la Calcutta, in India, consilier economic si comercial la Ambasada SUA din Colombo, Sri Lanka, a lucrat la Ambasadele SUA din Paraguay si Bangladesh.

Inainte de a deveni membru al corpului diplomatic, Dean a lucrat la Cabinetul Secretarului Apararii, in probleme de negociere din domeniul securitatii europene. In perioada in care a lucrat la Washington, Dean Thompson a condus mai multe echipe aflate in subordinea directa a secretarului de stat, ca fost director al Secretariatului Executiv si ca director adjunct al Centrului de operatiuni din cadrul acestui departament.

"In ceea ce priveste studiile de licenta, Dean Thompson a terminat arte, stiinte politice si studii ruse, relateaza Hotnews.ro, in profilul realizat cu prilejul anuntului facut de insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, Duane Butcher, in iunie 2014. "In perioada 1992-1993 s-a specializat pe probleme de Securitate Internationala si Finante la nivelul Sectorului Public, terminand studiile cu un masterat pe Studii Strategice in 2011“, mai mentioneaza publicatia citata despre Thompson, noul insarcinat cu afaceri al SUA la Bucuresti, care a condus reprezentanta oficiala americana, inainte de numirea ambasadorului lui Hans Klemm.