Premierul Dacian Ciolos a sustinut, in alocutiunea la Adunarea Generala a ONU, ca Romania sustine de ceva timp ideea ca raspunsul la terorism necesita o actiune multilaterala, bazata pe dreptul international, astfel ca a propus, impreuna cu Spania, crearea unei Curti Internationale impotriva Terorismului, ca mijloc de a asigura tragerea la raspundere a celor vinovati de crime oribile care continua si in prezent, transmite News.ro.

Premierul Dacian Ciolos a aratat, in discursul sau, ca atacuri teroriste cumplite au socat lumea in acest an si ne-au reamintit ca terorismul international submineaza pacea si securitatea, pretutindeni in lume.

"Nu putem permitem teroristilor sa detina controlul", a subliniat seful Executivului roman. El a precizat ca grupurile teroriste nu pot fi combatute doar printr-o actiune militara, ci si prin reducerea atractiei pe care o exercita asupra adeptilor lor, in special persoanele tinere.

"Trebuie sa abordam in primul rand cauzele principale care au permis extinderea acestor grupuri. Prevenirea radicalizarii este un element cheie, actiunea trebuie focalizata asupra conditiilor socio-economice ale persoanelor din comunitatile cele mai vulnerabile la radicalizare si recrutare. Sunt necesare instrumente mai eficiente de comunicare si de educatie", a spus Dacian Ciolos.

El si-a exprimat aprecierea pentru progresele considerabile realizate in ultimele cateva luni, in lupta impotriva Da'esh in Libia, Irak sau Siria.

"Este de maxima urgenta sa nu le permitem sa-si gaseasca refugii sigure in alte zone, precum si sa luam toate masurile pentru a opri fluxul de luptatori straini sa li se alature. Dar acesta este doar un singur pas. Zonele eliberate au nevoie de reconstructie si stabilizare", a mai spus premierul.

"Ideea ca raspunsul la terorism necesita o actiune multilaterala, bazata pe dreptul international, a fost sustinuta de Romania de ceva timp. Din acest motiv, Romania si Spania au propus crearea unei Curti Internationale impotriva Terorismului, ca mijloc de a asigura tragerea la raspundere a celor vinovati de crime oribile care continua si in prezent", a precizat Dacian Ciolos.