Institutul Cantacuzino a confirmat suspiciunea de rujeola in cazul celui de-al treilea copil decedat, a declarat, joi, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Valentin Popescu, citat de News.ro.

Ministerul Sanatatii a anuntat, miercuri, ca trei copii cu varsta sub un an au murit si alti 675 au fost diagnosticati cu rujeola in 23 de judete, in primele opt luni ale anului.

Pana miercuri erau confirmate decesele din cauza rujeolei pentru doi dintre copiii decedati. In cazul celui de-al treilea existau suspiciuni ca a decedat tot din cauza rujeolei, acestea fiind confirmate joi, in urma analizelor facute de Institutul Cantacuzino.

Comparativ cu anul 2015, cresterea cazurilor de rujeola este mai mult decat alarmanta, anul trecut fiind doar sapte cazuri confirmate de rujeola si niciun deces.

Ministerul Sanatatii sustine ca inmultirea cazurilor de rujeola de zeci de ori intr-un an s-ar fi produs din cauza campaniilor importiva vaccinarii, in conditiile in care, in ultimii doi ani, in Romania nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR.

Cei trei copii care au decedat aveau sub un an, adica varsta la care se efectueaza imunizarea impotriva rujeolei cu vaccinul ROR.

"Acesti copii au murit inutil si fara sens. Intr-o comunitate cu acoperire optima a vaccinarii, toti copiii sub 1 an sunt protejati de asa-numitul efect de protectie de grup. Mai simplu, cei trei copii decedati ar fi putut fi protejati prin neaparitia rujeolei la copiii mai mari, trecuti de varsta de vaccinare, daca acestia ar fi fost vaccinati", sustin oficialii MS.

Apelul Ministerului Sanatatii catre parinti este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sanatatea copiilor.

In zonele afectate, Institutul National de Sanatate Publica recomanda vaccinarea copiilor la varsta de sapte luni, cu refacerea vaccinului la varsta de un an.

Cele mai multe cazuri de rujeola au fost inregistrate la granita dintre judetele Bistrita-Nasaud si Cluj (219 cazuri), in judetul Mures(145 cazuri), in judetul Arad (113 cazuri, din care doua decese la copii cu varsta sub 1 an), in judetul Timis (71 cazuri din care un deces la copil cu varsta sub 1 an), in judetul Suceava (27 de cazuri), in Brasov (33 de cazuri), in Salaj (7 cazuri), in Hunedoara (14 cazuri), in Caras-Severin (13 cazuri) si in judetul Alba (trei cazuri).

Totodata, au fost confirmate cazuri sporadice de rujeola la persoane nevaccinate sau incomplet vaccinate in Bucuresti (4 cazuri) si judetele Bacau (3 cazuri), Bihor (un caz), Constanta (3 cazuri), Dambovita (2 cazuri), Giurgiu (un caz), Mehedinti (un caz), Neamt (2 cazuri), Olt (2 cazuri), Sibiu (3 cazuri) si Vaslui (un caz).

"Cazuri sporadice inseamna cazuri care nu pot fi legate intre ele in numar de minimum trei. Pana in luna august, inclusiv in regiunile afectate, au fost recuperati la vaccinare 573 de copii cu varste intre 1 ¬ 15 ani", a precizat Ministerul Sanatatii.